Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

НА КИЇВЩИНІ ХОЧУТЬ ПРОВЕСТИ ПОВНУ ДЕПОПУЛЯЦІЮ ДИКИХ КАБАНІВ, ЩОБ ЛОКАЛІЗУВАТИ ПОШИРЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНОЇ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ

У ході засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КОДА, що відбулося учора під керівництвом заступника голови Київської облдержадміністрації Олега Корбана, було ухвалено рішення провести повну депопуляцію диких кабанів у мисливських угіддях на території області. Ці заходи, на переконання членів комісії, допоможуть уникнути багатьох економічних ризиків і незворотних наслідків, які загрожують у разі подальшого поширення небезпечної інфекції.

Участь у засіданні взяли представники профільних служб, які займаються ліквідацією надзвичайних ситуацій, зокрема обласних управлінь ветеринарної медицини, ДСНС, МВС, лісового і мисливського господарства, а також керівники окремих проблемних районів та представники місцевого самоврядування.

На сьогодні найбільш небезпечними осередками поширення вірусу африканської чуми свиней (далі – АЧС) на Київщині є два райони – Броварський (де інфекцію було виявлено на території державної резиденції «Залісся») та Іванківський (загибель свині зафіксували в особистому підсобному господарстві). Ще однією «гарячою точкою» є осередок у Житомирській області, який знаходиться всього за 2 км від межі із київським регіоном. Задля уникнення подальшого поширення інфекції було розроблено план заходів для локалізації АЧС за участі відповідних державних служб. Дані заходи здійснювали на території шести районів – Іванківському, Броварському, Поліському, Макарівському, Вишгородському і Бородянському. Однак через високу загрозу подальшого поширення інфекції комісія ухвалила рішення провести повий відстріл диких кабанів у мисливських угіддях Київщини.

«Сьогодні ми повинні діяти на випередження, а не йти «по стопам» наслідків надзвичайної ситуації. Потрібно попереджувати ті суттєві економічні загрози для регіону і держави в цілому, які несе подальше розповсюдження вірусу АЧС. З одного боку, на чаші терезів поставлено близько 520 тисяч голів промислових свиней у фермерських господарствах, які можуть бути інфіковані і відповідно знищені, а також загроза введення заборони на експорт зернових культур, адже зерно є переносником даної інфекції. З іншого боку, на другій чаші терезів – той факт, що дикий кабан є лише розвагою для мисливців на полюванні. Тому, зваживши всі економічні ризики, комісія ухвалила рішення провести повну депопуляцію диких кабанів, а також створити так звану буферну зону (шириною у 20 км) по всій території кордону з Білорусією, Чорнобильською зоною і Чернігівською областю, де також повністю має бути відстріляне все наявне поголів’я диких кабанів. Більше того, це має відбуватися регулярно, адже основні переносники інфекції АЧС йдуть саме з Білорусії та Росії», – зазначив Олег Корбан.

У свою чергу начальник Головного управління ветеринарної медицини у Київській області Андрій Жук наголосив на тому, що африканська чума свиней є особливо небезпечною (карантинною) хворобою тварин і високо патогенним вірусом, який є надзвичайно стійким у навколишньому середовищі. При цьому немає засобів специфічної імунопрофілактики хвороби, оскільки спроби отримати ефективні вакцини виявилися безрезультатними.

Водночас економічні збитки, заподіювані захворюванням, надзвичайно великі через майже 100%-ну летальність інфікованих тварин, вимушене знищення всіх свиней в епізоотичному осередку і на загрозливій території, витрати на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів. Мова також йде про масову втрату робочих місць, якщо вірус потрапить у свиногосподарства. А на сьогодні на Київщині нараховується 179 свиногосподарствам, у яких утримується понад 400 тис голів свиней, та понад 120 тис. голів свиней, які утримуються у приватних господарствах. Таким чином, АЧС загрожує втратою близько 10 тис. робочих місць по області. Однак найбільші економічні втрати у разі поширення інфекції стосуватимуться не лише галузі свинарства, але і зернової індустрії – у результаті можливої заборони експорту зерна та зернових продуктів з неблагополучних щодо АЧС територій.

«Оскільки головним джерелом збудника АЧС є дикий кабан, а його знищення мінімізує можливість розповсюдження вірусу, то у зв’язку з цим і було прийнято рішення провести повну депопуляцію дикого кабана у мисливських угіддях Київщини. Більшість членів комісії підтримали дану пропозицію. Також ми підготували звернення до профільної наукової установи, щоб вони надали наукове заключення стосовно доцільності проведення таких заходів», – розповів Андрій Жук.

Повну депопуляцію кабана підтримали на комісії і ряд представників профільних служб. Так, в.о. начальника Головного управління Держсанепідслужби у Київській області Олександр Чепурний підкреслив, що будь-який інфекційний процес має три ланки розповсюдження – джерело збудника інфекції, механізм передачі і сприйнятливий організм. І найбільший ефект має дія саме на першу ланку епідемічного процесу – у даному випадку на диких свиней.

«Враховуючи те, що наразі не існує вакцини, якою могли б привити всіх сприйнятливих тварин, єдиним варіантом для вирішення даної ситуації є дія на першоджерело, тобто збудника інфекції. Тому депопуляція диких свиней є вимушеною і найбільш адекватною мірою у цих обставинах, хоча метод цей і не зовсім гуманний. Та, зважаючи на всі економічні ризики для агропромислового господарства, змушені вдаватися до цих дій», – зазначив Олександр Чепурний.

У тому, що подальше поширення АЧС може підірвати економіку регіону упевнений і заступник начальника Головного управління ДСНС у Київській області Петро Кісільов.

«Ми повинні максимально зменшити джерело збудника даної хвороби. Безумовно, понесуть певні збитки мисливські господарства, але за кілька років вони зможуть обновити популяцію диких тварин. Якщо ж ми не проведемо відстріл, то через подальше поширення АЧС не зможемо експортувати зерно, продукти тваринницької галузі до європейських країн. І економічний розвиток Київщини буде підірваний», – переконаний Петро Кісільов.

Водночас представники обласного управління лісового та мисливського господарства виступили за зведення кількості диких кабанів до мінімальної замість повного відстрілу тварин. Такий захід, на їх думку, також посприяє зупинці поширення АЧС. Заступник начальника Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства – завідувач сектору мисливського господарства Василь Гринь наголосив також на необхідності проводити широку роз’яснювальну та інформаційну роботу серед населення.

«Люди, наприклад, мають знати: якщо вони ходили у ліс по ягоди чи гриби, то вони вже не можуть у цій одежі йти і готувати домашніх свиней. Тому на місцях потрібно проводити масштабну роз’яснювальну роботу. Знаю, що були випущені інформаційні листки та буклети «Обережно, африканська чума тварин!», завдяки яким у людей у окремих районах є певна інформація», – додав Василь Гринь.

Прес-служба Київської ОДА