Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ВИЇЗДНА НАРАДА ЛІСІВНИКІВ ІВАНКІВЩИНИ

На нашому підприємстві стало доброю традицією двічі на рік проводити виїздні наради на лісових розсадниках підприємства. Цей рік не став виключенням. В червні делегація з лісничих, помічників лісничих, провідного інженера з лісових культур, головного економіста, головного лісничого на чолі з директором підприємства Калапац О.М. об’їхала всі лісові розсадники. В кожному підрозділі вирощують посадковий матеріал сосни звичайної в контрольованому середовищі, в так званих «коробах».

Фото1. Посіви в коробах Розважівського лісництва

Позитивний досвід минулих років щодо передпосівного обробітку насіння шляхом снігування застосували і в цьому році. Була відмічена підвищена енергія проростання насіння, стійкість сіянців до хвороб, до весняних нічних заморозків тощо. Одноголосно було вирішено і надалі застосовувати даний метод у передпосівній підготовці насіння.

Фото 2. Посіви в коробах Білоберезького лісництва

Загальна площа лісових розсадників під посівами сосни – 1,814 га, під посівами інших порід (дуб звичайний, береза повисла, клен гостролистий, липа дрібнолиста та інші) – 0,283 га. Витрачено на всю площу 628 кг насіння основних лісоутворюючих порід ( з них 141 кг насіння
сосни зв.) . Лісництва, які мають найбільші за площею розсадники застосовували механізований спосіб посіву. Для недопущення заглушення посівів бур’янами постійно проводиться прополювання посівів у рядах, розпушування грунту сапою. Проводиться підживлення посівів біопрепаратом «Ріверм», для насичення сіянців азотом та фосфором. Завдяки цьому підвищується посухостійкість, морозовитривалість, а відповідно і імунітет та приріст.

Фото 3. Посіви на Розважівсько-Жеревському ліс.розсаднику

Також в лісництвах проводять роботи по живцюванню декоративних порід, таких як самшит вічнозелений, ялівець (різні його види), туя (різні види) та інші. До цього часу в лісгоспі була задіяна одна теплиця для вирощування живців, та їх дорощування до моменту висаджування у відкритий грунт – в Білоберезькому лісництві.

Фото 4. Теплиця в Білоберезькому лісництві

В поточному році запущено ще одну теплицю на базі Обуховицького лісництва

Фото 5. Теплиця в Обуховицькому лісництві

В подальшому живці та саджанці будуть висаджені у відкритий грунт. На базі Білоберезького, Жеревського, Феневицького лісництв закладено декоративні шкілки.

Фото 7. Декоративна шкілка в Білоберезькому лісництві

Фото 8. Декоративна шкілка в Жеревському лісництві

Проведення виїзних семінарів дає позитивний результат – проходить обмін досвідом щодо передпосівного обробітку грунту, насіння; висівання в оптимальні агротехнічні строки посіву, ознайомлення з практикою колег щодо вирощування посад.матеріалу у відкритому грунті, в контрольованому середовищі та із закритою кореневою системою; проведення робіт по живцюванню, закладанню шкільних відділень для вирощування декоративного садивного матеріалу тощо. Подібні об’їзди стимулюють лісничих, помічників лісничих до покращення роботи на відмінний результат.

Фото. Учасники семінару