Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Чи є правомірною вирубка лісу?

Через відсутність достовірної інформації про діяльність державних лісових господарств у громадськості складається викривлене враження щодо реального стану справ у лісовій галузі, зокрема, щодо правомірності вирубки лісу.

Постійно, мало не щомісячно від громадян надходять анонімні скарги: дзвінки на «гарячу лінію», листи в прокуратуру, екологічні організації. Відповідно до законодавства, на ці скарги повинні реагувати відповідні органи. А це – позапланові перевірки ведення лісового господарства нашим підприємством, за якими стоїть відрив від роботи майстра лісу, лісничого, інженера, до обов’язків яких, окрім іншого, входить патрулювання лісу від пожеж та незаконних рубок, контроль за якістю проведення лісогосподарських заходів тощо. Окрім того, необхідно залучити щонайменше одного спеціаліста з адміністрації підприємства, спеціаліста з обласного управління, сільського голову та представника контролюючого органу.

Використання автотранспорту для подолання значних відстаней (лісгосп розташований на території чотирьох адміністративних районів) зумовлює значні матеріальні витрати.

Наголошуємо, всі лісогосподарські заходи (зокрема, і рубки), які проводяться в лісах підприємства, – це не примха директора лісгоспу чи лісничого, як складається враження у деяких громадян. Кожен захід у лісі запроектований спеціалістами Українського державного проектного лісовпорядного об’єднання «Укрдержліспроект», яке планує рубки на 10 років наперед, а також контролює їх виконання.

  • усі види рубки «лімітовані», вони погодженні й затверджені Міністерством екології та природних ресурсів України;
  • на всі незаплановані рубки, які потребують негайного проведення протягом року (санітарні, вибіркові, суцільні) та виникли в результаті впливу кліматичних умов, стихійних явищ, пожеж, складаються акти обстежень комісією, до складу якої входять: спеціалісти лісозахисного підприємства «Київлісозахист», представники екології, представники обласного управління лісового господарства.
  • на кожен вид рубки видається «дозвіл» – лісорубний квиток, який реєструється в обласному дозвільному центрі за умови попередньої перевірки документів відведення площ майбутньої рубки спеціалістами обласного управління лісового і мисливського господарства та інших контролюючих органів.

Ці всі вищезазначені заходи є обов’язковими, без них неможливе проведення жодної рубки. А щоб ні в кого не виникало сумнівів, що лісівники Переяславщини дбають про лісовідновлення на території краю, наводимо такі цифри про їхню діяльність у попередні роки: у 2013 р. ними проведено лісозаготівлі на площі 115 га, посаджено нові ліси на площі 117 га; у 2014-му вирубано ліс на загальній площі 91 га, а висаджено нових лісів на площі 119 га.

Володимир Павлик, головний лісничий ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп»