Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Визначення ефективності лісовідновлювальних робіт

На підприємствах лісового господарства Київщини з метою уточнення виконаних обсягів робіт, визначення ефективності лісовідновлювальних робіт, якісного стану створених лісових культур, захисних лісових насаджень та посадкового матеріалу проводять інвентаризацію.

Інвентаризація є органолептичним методичним прийомом обліку і контролю фактичного стану підконтрольних об’єктів, який здійснюється з метою забезпечення збереження цінностей і раціонального використання їх у фінансово-господарській діяльності підприємств.

Інвентаризації підлягають всі лісові культури, посадковий матеріал та захисні лісові насадження першого та третього року вирощування, а на другий календарний рік проводиться візуальний огляд закладених лісових культур з метою визначення їх стану і обсягів доповнення, а також відповідності технічним вимогам тих регіонів, де їх вирощують.

 

Спеціалісти лісогосподарських підприємств Київського обласного та по м. Києві управління лісового та мисливського господарства в поточному році проведуть інвентаризацію на 6755 гектарах. Проведенню атестації підлягають лісові насадження на площі – 12977 га, у тому числі 547 га захисних насаджень, природне поновлення – 371га.

Процес проведення інвентаризації є дуже цікавим, адже проводять її шляхом відведення пробних площ в місцях, які відображають загальний стан лісових культур і захисних лісових насаджень на даній ділянці. В межах відведених пробних площ здійснюють перерахунок посаджених чи посіяних деревних рослин з подальшим перерахунком на 1 га. площі. Визначення ефективності заходів щодо сприяння природному поновленню лісу проводять через 5 років після проведення робіт шляхом закладання облікових площ із розрахунку не менше п’яти площадок на один гектар. Посадковий матеріал обліковують щорічно в кінці вегетаційного періоду, але до початку осіннього викопування.

Переведення площ лісових культур і природного поновлення до вкритих лісовою рослинністю земель та передача в експлуатацію створених захисних насаджень на землях, наданих для цього за договорами, здійснюється згідно з галузевими стандартами. Лісогосподарським підприємства області відповідно до галузевих стандартів,адже переведення площ лісових культур і природного поновлення до вкритих лісовою рослинністю земель та передача в експлуатацію створених захисних насаджень на землях, наданих для цього за договорами, щороку доводиться план по переведенню лісових культур у вкриті лісовою рослинністю землі і працівники лісової галузі докладають усіх зусиль для досягнення лісовими культурами якісних показників, які дозволять виконати цей план.

Невтомно працюють спеціалісти своєї справи і над тим аби виростити достатньо стандартного садивного матеріалу для забезпечення усього комплексу лісокультурних робіт наступного року.

Працівники відділу лісового господарства