Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Браконьєрам загрожують значні штрафні санкції

15 жовтня в Державному агентстві лісових ресурсів України відбулась мисливствознавча нарада щодо підвищення такси для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім, видів занесених до Червоної книги України).

Участь в нараді взяли представники Мінприроди України, члени громадських, екологічних організацій, користувачі мисливських угідь, науковці.

На громадське обговорення було винесено спільний проект наказу Мінагрополітики України та Мінприроди України, ініційований та підготовлений Держлісагентсвом України про доцільність підвищення такс за незаконне добування мисливських тварин. Мета наказу – посилення боротьби з браконьєрством, задля збереження державного мисливського фонду.

«Ми сьогодні вважаємо за необхідне підняти такси за браконьєрство у декілька разів. Крім того, потрібно звернути увагу на законодавчому рівні на єгерську службу, державну лісову охорону, які здійснюють патрулювання, затримують порушників правил полювання, з тим щоб забезпечити їм належний захист. Непогано було б створити єгерську службу, яка мала б свою зброю, транспорт, і отримувала б відсотки від стягнення штрафів», – зазначив Валерій Черняков, Голова Держлісагентства.
Ініціативу Держлісагентства щодо підвищення штрафних санкцій підтримали і природоохоронці. Зокрема, Володимир Борейко, директор громадської організації «Київський еколого-культурний центр» зазначив: «Дуже слушно і своєчасно, що це питання розглядається. Показово, що Мінприроди і Держлісагентсво об’єдналися і будуть ініціювати підвищення штрафних санкцій за випадки браконьєрства».

Натомість, Голова президії Всеукраїнської ради УТМР Микола Шуляр, зауважив, що боротися із браконьєрами потрібно не тільки методом підвищення такс, але й вносити зміни до діючого Закону України «Про мисливське господарство та полювання».

В ході наради учасники розглядали види збитків, прораховували розмір стягнення за незаконне добування або нищення мисливських тварин. В результаті було напрацьовано і погоджено зміни до наказу, який буде передано на розгляд Міністерству фінансів України.

Прес-служба Держлісагентства