Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Як перевірити, чи законно рубають ліс?

Що робити, якщо, на вашу думку, дерева рубають з порушенням закону? Які документи потрібно перевіряти та де їх знайти? Деталі розповів головний спеціаліст Відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України Леонід Ільченко.
Загальна площа лісових ділянок України становить майже 10,4 млн га, лісистість України майже 16%. Держлісагентство відповідає за 73% лісового фонду країни.
Всього в Україні за встановленими нормативами вирубують 20 мільйонів кубометрів лісу на рік. На жаль в лісах скоюються і незаконні рубки. Станом 4 листопада у підвідомчих лісах незаконні рубки складають 45 тисяч кмб. Натомість у 2019 році ця цифра сягала 118 тисяч кбм.
Відрізнити, коли ліс рубають із порушенням законодавства, а коли ні, важко, тому активісти, з одного боку, можуть блокувати цілком легальні заготівлі, з іншого боку, не можуть нічого вдіяти у випадках очевидних порушень.
Леонід Ільченко розповідає , що ж таке незаконні рубки і як відрізнити офіційно заготовлену деревину від незаконної:
«Незаконна рубка – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів. За лісовим законодавством спеціальним дозволом на використання лісових ресурсів, проведення інших рубок та робіт, пов’язаних і не пов’язаних із веденням лісового господарства, є лісорубний або лісовий квиток (стаття 69 Лісового кодексу України).
Дерево, зрубане без лісорубного квитка є як таким, що добуте незаконним шляхом. Відповідно до додатку 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» обчислюється розмір стягнення для сплати його лісопорушником. Наприклад, за незаконно зрубане дерево – діаметр пня якого становить 26,1-30 см – лісопорушник сплатить біля 4,5 тисяч гривень майнової шкоди».
«Окрім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» лісопорушник (фізична особа) сплатить ще й штраф – від 510 грн до 1020 гривень.
Санітарні рубки є частиною комплексу профілактичних заходів, які здійснюються з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвитку патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, ліквідації наслідків аварій та стихійного лиха.
Заходи з поліпшення санітарного стану лісів плануються і здійснюються на основі матеріалів лісовпорядкування, а також санітарних та лісопатологічних обстежень, а в межах природно-заповідного фонду – відповідно до вимог проектів організації територій та об’єктів природно-заповідного фонду та/або положень про них з урахуванням специфіки, ступеня та періоду пошкодження насаджень, біології деревних порід, шкідників та збудників хвороб лісу», – додає Леонід Іванович.
Варто знати
Перевірити легальність вирубки можна також за допомогою смартфона або комп’ютера
Кожен громадянин може зайти з комп’ютера чи телефону на сайт lk.ukrforest.com та ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на карті законність здійснення рубок. Реєстр містить низку опцій, зокрема, можна обрати необхідну область, лісгосп, лісництво, квартал та виділ, систему і тип рубок, їхній статус та період проведення.
У загальному переліку можна обрати «Переглянути» та детально ознайомитися з тим чи іншим лісорубним квитком та ділянками, на яких відбувається чи відбуватиметься заготівля деревини, а також переглянути на онлайн карті.
Якщо Ви, гуляючи лісом, бачите рубку дерев, то вам потрібно зайти на сайт lk.ukrforest.com і обрати опцію «Карта». У телефоні має бути ввімкнена геолокація. Тоді на онлайн-карті автоматично визначиться геопозиція у лісі. Натиснувши на відповідний номер виділу, можна побачити інформацію про рубку, а також можна переглянути відповідний лісорубний квиток.