Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Є на Фастівщині мальовнича місцина

Є на Фастівщині мальовнича місцина, де навесні землю устилає блакитний квітчастий килим – то розквітла проліска дволиста ( Scilla bifolia L). А місцина та є ботанічним заказником місцевого значення Череківщина, а статус заказника, доречі, отримано зовсім нещодавно за рішенням Київської обласної ради від 22.06.2017.

Площа, яку займає, цей об’єкт сягає 32,4 га.


Проліска двулиста вважається декоративною, лікарською і медоносною рослиною, хоча насправді нектару з однієї рослини дуже мало. Екстракт пролісок входить у деякі лікарські препарати, які успішно використовується для лікування неврозів серця, підвищеної збудливості вегетативної нервової системи, істерії, неврастенії.

В цілому, флора заказника доволі різноманітна, на лісовому масиві зростає понад 30 видів деревних та чагарникових порід та більше 80 квіткових і трав’янистих рослин. Та особливу цінність представляють саме проліска дволиста і підсніжник, вони занесені до Червоної книги України. Дуже прикро, що людина завжди хоче вхопити часточку цієї краси і принести додому букетик, це у кращому випадку, гірше, коли йде масове знищення заради грошей напередодні 8-го березня.

Лісовою охороною державного підприємства “Фастівське лісове господарство” навесні постійно проводяться охоронні заходи аби вберегти цю тендітну красу. Згідно ст. 90 КУпАП передбачена відповідальність за порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України у вигляді штрафу від 340 до 850 гривен із вилученням добутого.
На жаль, через глобальні зміни клімату і людську діяльність на планеті ми втрачаємо те, що так потребує нашого захисту. Не будьмо байдужими, давайте вбережемо те біорізноманіття, що дарує нам природа, тим паче якщо це цінні і рідкісні види.