Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

З року в рік, лісові пожежі завдають непоправного збитку природі, народному господарству та всьому людству

Більше 95 відсотків лісових пожеж в області виникає саме з вини людини. За статистикою, щорічно в області виникає близько 300 лісових пожеж на площі близько 60 га.
Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняний період. Цього ж року ще й рання посушлива весна, відсутність опадів та ґрунтової вологи зіграли свою роль.
Шороку, з метою запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах і оперативного реагування на них у пожежонебезпечний період підприємствами, підпорядкованими Київському обласному та по м. Києву управлінню лісового та мисливського господарства здійснюється комплекс профілактичних та попереджувальних заходів у лісах.
Для вчасного виявлення пожеж, на підприємствах управління для спостереження за лісами, встановлено 44 пожежно-спостережні вежі та щогли, з них на 42-х встановлено телевізійні системи спостереження. Облаштовано 15 лісових пожежних станцій. Для швидкої передачі інформації працює більше 180 радіостанцій. Окрім того, для боротьби з пожежами утримується 98 одиниць техніки (51 пожежний автомобіль та 47 лісопожежних модулі), 155 пожежних тракторів з ґрунтообробним обладнанням. Мотопомпи 55 од., ранцеві лісові оприскувачі 594.
До початку пожежонебезпечного періоду розробляються та погоджуються з підрозділами ДСНС мобілізаційно-оперативні плани ліквідації лісових пожеж. Крім того, Управлінням розроблено та погоджено в Київській обласній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій “Заходи щодо охорони лісів Київської області від пожеж”.
Постійно, в найбільш небезпечних у пожежному відношенні насадженнях проводиться здійснення профілактичних протипожежних заходів, особливо навколо хвойних молодняків і середньовікових насаджень, що прилягають до населених пунктів, доріг, місць відпочинку, навколо лісових масивів, які межують із сільгоспугіддями та іншими об’єктами підвищеної небезпеки.
З початку 2020 року в лісах Київщини влаштовано 2000 км та проведено догляду за мінералізованими смугами в обсязі 2500 км, перекрито шляхом перекопування, шлагбаумами та надовбами 1365 в’їздів у ліси.
Державною лісовою охороною підприємств, спільно з працівниками Національної поліції, ДСНС та Мінприроди цього року проведено 172 рейди щодо виявлення порушників Правил пожежної безпеки в лісах та притягнення їх до встановленої законом відповідальності. 51 порушника виявлено та притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу на суму 4,3 тис. грн. Вжито заходи щодо дотримання Правил пожежної безпеки в лісах при спалюванні порубкових решток.
На підпорядкованих підприємствах накопичено об’єктового резерву пально-мастильних матеріалів в обсязі: бензину – 3,5 тис. л, дизпалива – 1,4 тис. л, мастила – 1,4 тис. л. та об’єктового: бензину – 16,7 тис. л., дизпалива – 14,7 тис. л. та 1,4 тис. л. мастила.
У засобах масової інформації здійснено 86 виступів протипожежної та природоохоронної тематики. Серед населення проведено 967 бесід щодо правил поведінки у лісі під час пожежонебезпечного періоду, недопущення розпалювання вогню в місцях, прилеглих до лісових масивів. Постійно проводиться роз’яснювальна робота з власниками земельних ділянок, що межують з лісовими масивами про заборону випалювання сухої рослинності. До того, облаштовано 38 рекреаційних пунктів для відпочинку громадян вздовж доріг та встановлено 1006 інформаційних стендів на протипожежну тематику для привернення уваги громадян.
Здійснюється постійний моніторинг та оповіщення ГУ ДСНС України у Київській області про факти виникнення пожеж та загорянь на території підвідомчих підприємств. Підприємствами налагоджено та відпрацьовано чітку взаємодію з органами ДСНС, для своєчасного реагування і прибуття їх підрозділів до осередків лісових пожеж та ефективної роботи при гасінні лісових пожеж. За участю ДСНС на території підвідомчих підприємств станом на 22.04.2020 погашено 17 лісових пожеж. Всього, з початку року ліквідовано 104 лісові пожежі на площі 35,65 га.
Окрім того, підприємства приймали участь у гасінні 261 пожежі на підприємствах інших лісокористувачів, полях, лугах та інших землях на площі 255,03 га, з них 69 пожеж на площі 30,00 га на сільськогосподарських угіддях.
Забезпечено цілодобове чергування в Управлінні, на підприємствах, в лісництвах, пожежно-спостережних пунктах і лісових пожежних станціях, проводиться щоденне патрулювання лісової охорони в лісових масивах.
Весь комплекс протипожежних заходів на державних лісогосподарських підприємствах, як заходи з ліквідації пожеж та їх наслідків здійснюється виключно за кошти, отримані від провадження господарської діяльності.