Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

За останніми даними, площа заселених шкідниками соснових лісів, підпорядкованих Держлісагентству, сягає майже 350 тис. га. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час виїзної наради з питань напрацювання попереджувальних заходів по боротьбі зі шкідниками та хворобами лісу.

Нарада організована Держлісагентством спільно з Товариство лісівників України.

“В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, стрімко поширюється масове всихання хвойних лісів, пов’язане зі зміною клімату, зокрема, глобальним потеплінням. Температура підвищується і зменшується кількість опадів, через це знижується рівень грунтових вод. У зв’язку з цим, дерева втрачають опір до заселення шкідливими комахами, зокрема, короїдами”, – розповів Володимир Бондар.

Світлина від Людмили Шрамкової.

За його словами, перші осередки усихання соснових лісів були зафіксовані в Україні у 2011 році в Житомирській області. За даними 2015 року межа осередків усихання посунулася в північно-західному напрямку. Ще через рік соснові насадження практично всіх північно-західних областей вже були пошкоджені. У кінці 2017 року усихання сосни, у наслідок атаки шкідників, було виявлено в центральних областях України. Весняне обстеження 2018 року показало, що ці осередки поширилися також у лісостеповій зоні, зокрема, на Лівобережжі.

Наразі, осередки масового усихання охоплюють Волинську, Житомирську, Київську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську обалсті та продовжують поширюватися.

“Є декілька факторів, які сприяють поширенню короїдів та всиханню. Зокрема, це неспроможність існуючої в Україні системи оздоровчих заходів у лісах забезпечити ефективне запобігання поширенню осередків масового розмноження верхівкового короїда. Чинні Санітарні правила дозволяють вибірковими санітарними рубками вилучати лише сухостій”, – повідомив заступник Голови Держлісагентства.

Проте, за його словами, вибіркові санітарні рубки є ефективними лише на початковій стадії спалаху маосовго розмноження короїдів.

 

“У повністю всохшому дереві короїдів немає. Вони дуже швидко перелітають та заселяються в інше, здорове дерево. І якраз в цей час потрібно встигнути прибрати це вже заражене дерево з лісу, щоб короїд не перелітав далі. Але й в цьому є проблема — так званий період тиші з 1 квітня до 15 червня. Взагалі заборонені будь-які санітарно-оздоровчі заходи. Цей період сприяє поширенню короїдів. А ми нічого вдіяти не можемо”, – підкреслив Володимир Бондар.

Також він наголосив на тому, що необхідно якнайширше пояснювати суспілсьству необхідність боротьби зі шкідниками лісу.

“Крім зазначених проблем є й похідна. Коли короїд заселяється в дерево, він починає псувати його зверху до низу. Тому і назва у нього “верхівковий”. Під корою це дерево починає синіти зверху до низу. А коли лісівники встигають прибрати таке заражене дерево, то інколи виникає нерозуміння у суспільстві. Адже люди бачать свіже зрубане дерево і здоровий пеньок. Хоча, на довжині в 6 метрів сосна вже майже синя, тобто мертва. І про це також потрібно розказхувати та показувати, щоб наші громадяни розуміли, що ми не рубаємо здорові дерева під виглядом хворих”, – сказав заступник Голови відомства.

Володимри Бондар повідомив, що крім санітарно-оздоровчих заходів, як найефективнішого способу бротьби із масовим всиханням дерев, лісівники спільно з науковцями почали впроваджувати біологічні методи боротьби.

“Для упередження ми розставляємо феромонні пастки. Але вони допомагають лісозахисним підприємствам та науковцям більше у визначенні динаміки поширення шкідників. Однак, не дуже допомагають у боротьбі з ними”, – зазначив він.

За словами Володимира Бондаря, днями у Харкові була відкрита лаборотрія, передана з Туреччини, для вирощування мурахожуків, які здатні поїдати короїдів.

DSC_0091

За інформацією http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article;jsessionid=ED8DF663BABBD7F6DBE527887DDF4C5B.app1?art_id=192617&cat_id=32888

“Це досить непоганий метод для упередження поширення шкідників. Але він досить довготривалий у часі. Комах потрібно виростити у достатній клькості. І вони зможуть упереджувати поширення короїда на початковій стадії. Тобто ми, лісівники, шукаємо різні шляхи боротьби з усиханням лісу. І нам потрібна в цьому підтримка”, – підкрелив Володимир Бондар.

У свою чергу, Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри Кафедра дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук зазначив, що нині, за чинними нормативно-правовими актами, є можливість відводити у суцільні санітарні рубки лише вже повністю всохші та остаточно згублені дерева.

Світлина від Державне агентство лісових ресурсів України.

Світлина від Державне агентство лісових ресурсів України.

“За діючими Санітарними правилами, провести в таких насадженнях суцільну санітарну рубку непросто. Потрібна купа погоджень. Короїд тим часом розвиваєтиься, вилітає і гоотовий заселяти нові дерева. Українські лісівники мають право проводути суцільні санрубки на ділянці, де повнота живих дерев становить менше 0,1. Тобто, оперативне вилучення свіжозаселених шкідниками дерев за чинним законодавством є неможивим”, – наголосив Юрій Марчук.

Він підкреслив, що втрата сосни як головної деревної породи лісів завдасть Україні ще й значних економічних збитків, які в майбутньому можуть сягнути десятків мільярдів гривень.

Народний депутат України, першиий заступник Голови парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Дирів наголосив, що проблема з масовим всиханням лісів дійсно вилика і її необхідно вирішувати.

“Безпосередньо у лісі ми побачили масшатби катастрофи. Це дійсно не вигадки лісівників. І нам спільно необхідно боротися з цією бідою. А лісовому господарству потрібно ставати ще більш відкритішим, комунікувати з людьми та пояснювати свої дії”, – заначив він.

Окремо, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар обговорив з учасниками наради питання відновлення площь, які постраждали від всихання.

“На місцях санітарних рубок нам необхідно створювати мішані ліси. Не можна на тому місці, де були зрубані всохші сосни, знову висаджувати сосни. Необхідно створювати листяно-соснові мішані насадження на усії без винятку зрубах”, – наголосив засутпник Голови Держлісагентства.

Також учасники наради обговорили необхідні зміни до законодавства та нормативно-правових актів для спасіння українських лісів. Зокрема, необхідність законодавчо ввести в окремих областях та лісових угіддях, вражених масовим усиханням соснових лісів, тимчасовий особливий режим лісокористування і лісозахисту.

Тимчасово і тільки для окремих областей та лісових угідь, де буде введено такий режим, внести зміни до:
– Санітарних правил щодо граничної повноти насаджень, за якої призначають суцільні санатірні рубки, та їхньої мінімальної площі
– Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” щодо оцінки планової діяльності в лісовому господарстві
– Правил поліпшення якісного складу лісів щодо граничної повноти насаджень, призначених у рубки, по формуванню та оздоровленню
– постанови КМУ “Про врегулювання питань відносно спеціального використання лісових ресурсів” щодо встановлення граничних термінів вивезення деревини в лісах, пошкоджених короїдом
– Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу” щодо виняткового проведення санітарних рубок у лісах, пошкоджених короїдом, у період масового розмноження диких тварин з 1 квітня до 15 червня

Також учасники наради зазанчили, що для проведення робіт з підвищення стійкості та заміни монокультурних лісів на мішані, невразливі до шкідників та змін клімату ліси, необхідно забезпечити їх достатнє і стабільне фінансування. У цьому напрмку доцільно створити Державний фонд розвитку лісового госопдарства, законорпоекти про який вже подано до Парламенту.

Нарада відбулася в Іванківському лісгоспі Київської області за участю представників лісозахисних підприємств та науковців.

#ліс #короїд #БіологічнаПожежа

За інформацією https://www.facebook.com/forestUKR/photos/pcb.1248662111936442/1248660181936635/?type=3&theater

Додатково  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=579359169129647&set=gm.2067296430224453&type=3&theater&ifg=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=579359472462950&set=gm.2067296663557763&type=3&theater&ifg=1

Якщо не вжити термінових заходів, то соснових лісів в Україні скоро не буде.

Опубліковано Людмилою Шрамковою 18 травня 2018 р.