Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Збережемо ліс разом

Збережемо ліс разом

Різкі кліматичні зміни, які спостерігаються останні роки на планеті взагалі і в нашій місцевості безпосередньо, а саме – після багатосніжної та суворої зими, декілька років підряд занадто тепла, малосніжна зима та жарке, посушливе літо, призвели до погіршення санітарного стану та біологічної стійкості лісових насаджень. На значних територіях відмічається масове послаблення, та всихання дерев, ураження лісу шкідниками та хворобами.

В Дніпровсько-Тетерівському державному лісомисливському господарстві ситуація особливо складна. Якщо раніше хворіли переважно середньовікові ліси, то зараз швидкими темпами всихає і старий ліс і лісові культури. Тобто весь віковий сегмент хвойних порід під загрозою через екологічні та патологічні зміни. В створеному в 1967 році “Дніпровсько – Тетерівському державному заповідному лісомисливському господарстві” до 1994 року лісогосподарські заходи та очистка лісу від захаращеності проводились в недостатній мірі. В результаті чого виникло понад 1800га осередків кореневої губки, до 450 га осередків несправжнього осикового трутовика, 120 га – соснового шовкопряда та понад 5тисяч гектарів звичайного соснового пильщика та 63га – соснової щитівки.

Нині Дніпровсько-Тетерівське ДЛМГ проводить різні заходи боротьби в осередках, що виникли раніше, особливо в найбільш вразливих середньовікових насадженнях, створених на землях колишнього сільгоспкористування (а таких в господарстві – 62%(!) від всієї залісненої площі). Але проведення лише рубок догляду за лісом або вибіркової санітарної рубки недостатньо аби підтримати ліс у належному стані. Лісівники змушені проводити суцільні рубання, щоб не допустити збільшення пошкодженої площі та розповсюдження шкідників та хвороб лісу. Суцільні рубання завжди проводяться за попередніми обстеженнями, узгодженнями з службою лісозахисту та оформленими дозволами.

Зволікання з проведенням санітарних рубок тягне за собою не лише погіршення екологічної ситуації, а й значне погіршення пожежної безпеки в лісі та суттєві економічні збитки. В сухому, захаращеному лісі в рази збільшується небезпека виникнення пожежі, також значно більша інтенсивність горіння у випадку виникнення пожежі. Захаращеність ускладнює, а в деяких випадках унеможливлює під’їзди до місця пожежі, що в свою чергу впливає на оперативність в гасінні пожежі. Несвоєчасно виявлена та локалізована пожежа може перерости в катастрофу, перед загрозою знищення постають не тільки сотні гектарів лісу, а й населені пункти.

Тому ще й ще раз звертаємося до всіх, кому небайдужа доля лісу: прислухайтесь до свого серця – допоможіть зберегти ліс.

А це зробити дуже легко: не викидайте сміття обабіч дороги або на околиці лісу, не галасуйте в лісі у період розмноження диких тварин. І основне – не розводьте в лісі багаття в жарку, суху погоду, та не дозволяйте це робити іншим. У випадку виявлення пожежі повідомте на телефон «101», або (04596) 39-348 .
Відповіді на будь які Ваші запитання щодо діяльності Дніпровсько-Тетерівського ДЛМГ можете отримати від спеціалістів господарства за тел. (04596) 39-325, або в конторі господарства за адресою с. Сухолуччя, вул. Леніна 2.

Будь ласка звертайтесь, запитуйте, будемо раді задовольнити Вашу цікавість. Дуже сподіваємось на порозуміння, підтримку та співпрацю.

Любов Червоненко
Провідний інженер з охорони і захисту лісу