Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

30 березня відбулася колегія Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.

30 березня 2018 року під головуванням начальника управління Олексія Бойка в Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства відбулося засідання колегії за участю заступників начальника та начальників підрозділів управління, директорів підприємств.

Світлина від Аурики Малиновської.

В колегії також прийняли участь запрошені: Мазурок В.А. – головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС головного управління Держпраці у Київській області та місту Києву; Грузевич С.О. – начальник відділу нагляду в АПК та СКС головного управління Держпраці у Київській області та місту Києву; Савущик М.П. – представник УкрНДЛГА, заступник директора по науковій роботі ДП «Київська ЛНДС»; Шлончак Г,А. – представник УкрНДЛГА, старший науковий співробітник наукової частини ДП «Київська ЛНДС»; Цюцюра О.М. – головний лісничий ДП «Київська ЛНДС”»; Дегтяр Л.Д. – Голова Київської обласної організації профспілки працівників лісового господарства; Береговий Олег – голова Громадської ради при Київському обласному та по м. Києві управлінні лісового та мисливського господарства.

Згідно порядку денного розглядалися питання:
1.Про наслідки пожежонебезпечного періоду 2017 року та завдання лісогосподарських підприємств по посиленню і забезпеченню охорони лісів від пожеж у 2018 році.
2.Стан охорони праці за 2017 рік та І квартал 2018 року на підпорядкованих підприємствах Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.
3.Впровадження наукових розробок на підприємствах Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.
4.Різне

Розпочав засідання колегії начальник управління Олексій Бойко. Начальник управління коротко розповів про колегію Державного агентства лісових ресурсів України, яка відбулася напередодні, 29.03.2018 року, на якій було розглянуто питання організації роботи із захисту лісів від шкідників і хвороб, про стан галузевої науки, організації роботи на підприємствах галузі з обладнання транспортних засобів рейдових бригад GPS-трекерами.
Окрім того, учасникам засідання була представлена інформація щодо розробки та функціонування геопорталу «Ліси України», впровадження електронного обліку деревини на підприємствах галузі, використання продукції побічного користування в лісах підприємств галузі.
Питання порядку денного викликали гаряче обговорення серед учасників. Зокрема, стурбованість викликав прогноз поширення шкідників та хвороб у 2018 році в 5-6 разів у порівнянні з 2017 роком, особливо на цей факт впливатиме заборона на проведення заходів у лісі у період тиші – з 1 квітня по 15 червня, а також з урахуванням, що цього року проведення весняних заходів у лісі було неможливо внаслідок несприятливих погодних умов.

Завідувач сектором охорони та захисту лісу – Сергій Дмитрук доповів про наслідки пожежонебезпечного періоду 2017 року та завдання лісогосподарських підприємств по посиленню і забезпеченню охорони лісів від пожеж у 2018 році.
Повідомив про те, що щорічно лісові пожежі завдають непоправного збитку природі і державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. У вихідні й святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.
За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати — лік може йти на мільйони.
З метою покращення роботи із запобігання виникнення лісових пожеж проведено аналіз причин і наслідків лісових пожеж, що виникли в підвідомчих лісах, недоліки при проведенні робіт з їх ліквідації та проведено порівняльний аналіз кількості лісових пожеж у підвідомчих лісах Держлісагентства у 2017 та 2016 роках. Зауважив про те, що кількість лісових пожеж Управління у 2017 році складає 8% від загальної кількості по Держлісагентству у (2016 рік – 11%), площа пройденими лісовими пожежами складає майже 1% від загальної площі по Держлісагентству (2016 рік – 5%), середня площа пожежі на один випадок, в цілому по Управлінню в 12 раз менша від середньої по Держлісагентству (2016 рік – 2.4 рази).
Наголосив на тому, що одним із основних завдань працівників лісового господарства є збереження лісів від пожеж. Адже для того, щоб виростити ліс, потрібно роки та десятиліття, а вогонь за кілька хвилин може знищити кілька гектарів лісу і звести багаторічну працю лісників нанівець.
Масштабність цього явища в першу чергу залежить від природних та кліматичних умов
Основною причиною лісових пожеж, як правило, є людський фактор, халатне поводження з вогнем у лісі
З метою покращення роботи із запобігання виникнення лісових пожеж потрібно:
1. Провести аналіз на виробничих нарадах підприємств причини і наслідки лісових пожеж, що виникли в підвідомчих лісах, та недоліки при проведенні робіт з їх ліквідації, вжити додаткових заходів щодо належної організації охорони лісів, постійної готовності протипожежних підрозділів до негайного реагування на загоряння та своєчасної передачі інформації про лісові пожежі.
2. Організувати перевірку готовності підпорядкованих лісогосподарських підприємств до протидії пожежам у весняно-літній період, та вжити заходів щодо приведення в працездатний стан пожежних автомобілів, мотопомп, пристосованої для пожежогасіння техніки, забезпечення пально-мастильними матеріалами, необхідним обладнанням, інвентарем, засобами зв’язку, укомплектування працівниками до штатного розкладу.
3. Забезпечити створення та постійне оновлення в лісових масивах мінералізованих смуг, протипожежних розривів, проведення ремонту спостережних веж, пожежних водоймищ і доріг протипожежного призначення, очищення лісових масивів від захаращень, у першу чергу прилеглих до населених пунктів, просік де проходять повітряні лінії електропередач, нафто -, газо-, продуктопроводи.
4. Організувати з метою попередження виникнення пожеж у природних екосистемах проведення рейдів і патрулювань лісових масивів та роз’яснювальну роботу через засоби масової інформації щодо недопущення спалювання залишків рослинності, сухостою та сміття.
5. Разом з правоохоронними органами організувати контроль за дотриманням підприємствами і населенням вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства у лісових масивах, на торфовищах і сільгоспугіддях, особливу увагу звернути на недопущення випалювання залишків рослинності, сміття та сухостою в лісових масивах, лісосмугах, сільгоспугіддях та на торфовищах.
6. Вжити заходів щодо суворого дотримання Правил пожежної безпеки в лісах України під час проведення технологічного процесу спалювання порубкових решток під час заготівлі лісу та його очищення від захаращення. Заборонити спалювання порубкових решток у суху і вітряну погоду та за межами спеціально обладнаних майданчиків.
7. Продовжити роботу з питань максимального охоплення території лісового фонду сучасними системами спостереження, оснащенняпротипожежнихпідрозділівмобільнимизасобамипожежогасіння типу лісо пожежних модулів, тракторами для підвозу води, мотопомпами та іншим протипожежним устаткуванням, облаштування необхідної кількості водойм, обладнання їх пірсами для забору води.
8. Забезпечити належну взаємодію з підрозділами ДСНС в областях та своєчасне залучення всіх можливих сил і засобів для гасіння лісових пожеж.
9. При проведенні заходів з лісовідновлення практикувати створення буферної зони листяних порід на ділянках, що безпосередньо із сільгоспугіддями.
Начальник управління Бойко О.Л. доповнив доповідь щодо якомога швидкої локалізації пожеж, зокрема чітко координувати веб-камери, розробляти плани на пожежонебезпечний період. Зазначив також про необхідність посилення роботи з громадськістю для викладення об’єктивної інформації у ЗМІ, а особливо в пожежонебезпечний період.

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС головного управління Держпраці у Київській області та місту Києву – Мазурок В. А. та начальник відділу нагляду в АПК та СКС головного управління Держпраці у Київській області та місту Києву – Грузевич С.О. доповіли присутнім про стан охорони праці на підприємствах, підпорядкованих Київському обласному та по м. Києву управлінню лісового та мисливського господарства» за 2017 рік та І квартал 2018 року.
Доповідачі повідомили про те, що на сьогоднішній день всі лісогосподарські підприємства управління мають дозволи Держгірпромнагляду на початок проведення робіт та на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки (лісосічні роботи, трелювання та транспортування лісу, експлуатація деревопереробного обладнання)
З метою попередження та недопущення виробничого травматизму запропоновано:
– звернути увагу керівників підвідомчих лісогосподарських підприємств на персональну відповідальність за створення на кожному робочому місці безпечних та нешкідливих умов праці, приділено при цьому особливу увагу профілактичній та роз’яснювальній роботі, підвищено вимогливість до керівників виробничих підрозділів з питань охорони праці;
– інформації про смертельні нещасні випадки, які трапились на підприємствах галузі доводити під підпис до керівників виробничих підрозділів;
– проаналізувати обставини та причини нещасних випадків, які наводились у інформаціях, і прийняті дієві заходи щодо усунення недоліків, які можуть призвести до повторення нещасних випадків з аналогічних причин та проведено позапланові інструктажі з охорони праці з відповідними категоріями працівників;
– посилити контроль за дотриманням вимог безпеки праці на нижньоскладських роботах, лісозаготівельних роботах та під час експлуатації тракторів, спецтехніки і транспортних засобів підпорядкованих лісогосподарських підприємств;
– забезпечити проходження своєчасного навчання посадових осіб підприємств в навчальних закладах;
– забезпечити фінансування заходів щодо покращення умов праці та профілактики виробничого травматизму згідно Закону України «Про охорону праці»;
Забезпечити:
– безумовне виконання інженерно-технічними працівниками підприємств вимог посадових обов’язків з охорони праці;
– ефективну роботу служб охорони праці, спрямувавши її дії на проведення системного відомчого контролю за станом охорони праці і профілактику виробничого травматизму;
– проведення оперативного адміністративно-громадського контролю за станом охорони праці з участю профспілкового активу на І, ІІ, ІІІ та IV рівнях.
Підпорядкованим лісогосподарським підприємствам заборонено заключати договори із суб’єктами господарської діяльності, які:
– не мають дозволу Головного управління Держпраці на виконання робіт з підвищеної небезпеки;
– не забезпечили проведення навчання працівників з питань ОП;
– не провели відповідні навчання та працівники яких не мають відповідних кваліфікаційних посвідчень;
– не забезпечили своїх працівників спецодягом, засобами захисту
– працівники не мають відповідних кваліфікаційних посвідчень
– працівники оформлені за договором підряду
Пріоритетом нашої роботи є попередження виробничого травматизму, профілактика нещасних випадків, а не усунення їх наслідків.
Начальником управління було наголошено про дотримання правил безпеки та проведення інструктажу для працівників підприємств.

Представник УкрНДЛГА, заступник директора по науковій роботі ДП «Київська ЛНДС» – Савущик М.П. та представник УкрНДЛГА, старший науковий співробітник наукової частини ДП «Київська ЛНДС» – Шлончак Г.А. розповіли присутнім про стан впровадження наукових розробок на підприємствах Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.

Доповідь представники ДП «Київська ЛНДС» розпочали зі співпраці з ДП «Тетерівський лісгосп», яка розпочалася у 2000 році. Директором ДП «Тетерівський лісгосп» на той час був Колодій Ю.О.
Савущик М.П. розповів про наступні проблемні питання, а саме:
– лісонасінневі ділянки старіють тому їх потрібно постійно оновлювати;
– проблема всихання сосняків. Потрібно розробляти питання поновлення всихання сосняків, а також наукова розробка підвищення стійкості насаджень, догляд рубок молодняка.
В свою чергу Шлончак Г.А. розповів про проведення випробування з насінням вирощеним на виробничих плантаціях.

Також, начальник управління – Олексій Бойко наголосив на наближенні лісокультурної кампанії та необхідності активного залучення до її проведення громадськості та представників інших органів влади.

Перший заступник начальника управління – Руслан Гузенко доповів про проведення регіональних відборів Міжнародного конкурсу «Молодь в лісах Європи».

Заступник начальника управління – Тарас Васьків доповів про стан охорони праці на підприємствах управління.

Голова Київської обласної організації профспілки працівників лісового господарства – Лариса Дегтяр наголосила на беззаперечній підтримці профспілок та недопущенні передачі лісових господарств у концесію (право тимчасового використання приватними суб’єктами господарювання).

Детальніше за матеріалами: ЛІСОЛЮБИ (спілка лісівників та захисників лісів Київщини)