Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Білоцерківський лісгосп”. Хроніка буднів лісівників Білоцерківщини.

«Біологічна пожежа», спричинена навалою стовбурових шкідників на сосняки лісових господарств Київщини, не оминула своїм нищівним впливом хвойні насадження більшої частини лісництв  ДП ”Білоцерківський лісгосп”.

На сьогоднішній день у насадженнях лісгоспу розроблено санітарними рубками понад 450 га осередку верхівкового короїда, що складає 54% від загальної площі осередку стовбурових шкідників, де необхідне проведення заходів з поліпшення санітарного стану. Зимовий період став гарячою порою для лісівників, адже до початку вильоту і розмноження стовбурових шкідників (з початку квітня) необхідно оперативно провести видалення заселених шкідниками всихаючих та сухостійних дерев з одночасною утилізацією решток гілля та кори – місць зимівлі стовбурових шкідників. Проведення заходів з поліпшення санітарного стану в осередках шкідника у холодний період року є оптимальним, так як дає змогу проводити подрібнення та спалювання заселених шкідниками порубочних решток що стримує його поширення.

Як повідомлялося раніше, період вильоту короїдів та подальшого заселення ними лісових масивів розпочинається на початку квітня і продовжується весь «період тиші» – до середини червня. Саме тому заходами з поліпшення санітарного стану потрібно охопити максимальну площу осередків шкідника у зимовий період.

Фахівці відділу лісового господарства продовжують моніторинг лісопатологічної ситуації в соснових насадженнях ДП ”Білоцерківський лісгосп” та оперативно реагують на її зміну.

 

20.02.2018 року.

Підготував інженер-лісопатолог А.В.Губрій