Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп”. Самовільні рубки – загальносоціальна проблема.

Державне Підприємство «Димерське лісове господарство» хотіло б нагадати громадянам про зміни , які набули чинності цього року за незаконну вирубку лісу.

Адже Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів”.

Закон визначає, що незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з таких порушень, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Визначено, що знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення у межах населених пунктів, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення; пошкодження дерев і чагарників за межами населених пунктів, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб – підприємців – від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду караються штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Такі дії, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах караються штрафом від 1500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті ж дії, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

Отже, соціальна небезпека самовільних рубок полягає не тільки в тому, що розкрадається суспільне майно, але й в нанесенні непоправної шкоди екології нашого краю. Будь яке непрофесійне, а тим паче, злочинне втручання призведе до значного погіршення його стану, а в значних обсягах – до повного знищення.

Підсумовуючи вищевикладене, ДП «Димерське лісове господарство» зазначає, що вчинення незаконної рубки — дорога справа з неприємними наслідками, значно дешевше придбати дрова в лісогосподарському підприємстві. Тож вибирайте ,чим обігрівати свої оселі-законно придбаними дровами чи одним незаконно зрубаним  деревом з подальшою відповідальністю за це.