Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Сьогодні відбулися ХХІ Всеукраїнський конкурс-змагання вальників лісу та Х конкурс професійної майстерності «Кращий оператор гідроманіпулятора – 2018».

Сьогодні, 30 серпня, на базі ДП «Тетерівське лісове господарство» Київського обласного і по місту Київ управління лісового та мисливського господарства відбуваються змагання працівників лісових господарств –21 Всеукраїнський конкурс-змагання вальників лісу та 10 конкурс професійної майстерності «Кращий оператор гідроманіпулятора – 2018».

Світлина від Людмили Шрамкової.

Світлина від Людмили Шрамкової.

«Вже багато років поспіль проводяться конкурси вальників лісу та операторів гідроманіпуляторів. Однак, у перспективі має бути конкурс працівників різних лісових професій. Необхідно піднімати заслужений престиж працівників лісової галузі, який є в Україні і всьому світі. Цьому є підтвердження високий професіоналізм, з яким приходять наші працівники до цих змагань», – наголосив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час відкриття конкурсів.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Вальники беруть участь у п’яти конкурсних змаганнях: заміні пилкового ланцюга бензопили, комбінованому і точному розпилюванні колод, обрізуванні гілок та звалюванні дерев.

Учасники Всеукраїнського конкурсу лісорубів – це переможці регіональних відбіркових змагань, команди ВАТ «Мотор Січ», ТОВ «Андреас Штіль» та ТОВ «Хускварна Україна».  У цьому році в змаганнях братимуть участь 27 команд (понад 30 учасників, серед яких і юніори). У конкурсі професійної майстерності операторів гідроманіпулятора, який проходить паралельно, взяли участь 12 учасників.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Захід проводиться з метою популяризації професій лісозаготівельної та лісової галузей. Адже кваліфікація лісозаготівельників вкрай важлива як при заготівлі лісу, так і при виконанні вибіркових санітарних рубок та рубок догляду. Важливо акуратно зрубати дерево, не пошкодивши сусідні. Адже практично всі роботи з лісозаготівлі проводяться на складній багатоопераційній техніці та вимагають чіткості та обережності. Таким чином, від підготовленості операторів і вальників багато в чому залежить якість виконаної рубки і, як результат, – стан українських лісів.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Змагання проводяться за чинними правилами Міжнародної асоціації вальників лісу.

Зазначимо, що звалювання дерев відбувається на спеціально відведеній ділянці лісу, відповідно до належним чином оформленого дозволу – лісорубного квитка, який видається на підставі матеріалів лісовпорядкування. На місці зрубів в обов’язковому порядку відбудеться відновлення лісу. Вся заготовлена в процесі змагань деревина буде облікована і в подальшому направлена для задоволення потреб вітчизняним деревообробним підприємствам.

Довідка:

У лісових насадженнях держлісгоспів щоденно виконують роботу понад 20 тисяч лісорубів. Крім того, такі ж роботи виконуються в аграрних, військових, лісопаркових та приватних господарствах. Таким чином, чисельність людей із лісозаготівельним інструментом в Україні сягає близько 40 тисяч чоловік. Лісозаготівельні роботи – це одна із категорій надзвичайно травмонебезпечних робіт, за рівнем травмонебезпечності вона знаходиться на одному рівні з роботами у вугільній галузі. Гірка статистика свідчить: кожен мільйон кубометрів заготівлі деревини забирає одне людське життя. Робота вальника лісу не лише вкрай небезпечна, а й надзвичайно відповідальна. Адже від його майстерності залежить результат майже столітньої праці лісівників. Майстерність роботи вальника дозволяє отримати з вирощеної деревини максимальний економічний ефект. Висока професійна майстерність, вміння передбачити результат, враховувати особливості кліматичних та погодних умов, сезонність – це фактори, які повинні враховувати у своїй роботі вальники лісу.

За результатами конкурсних змагань переможцями 21-го Всеукраїнського конкурсу-змагання вальників лісу стали:

1 місце – Віталій Слюсарчук (команда компанії «Штіль»)

2 місце – Сергій Журавель (команда Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства)

3 місце – Юрій Брожко (команда Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства)

Серед юніорів переможцями 21-го Всеукраїнського конкурсу-змагання вальників лісу стали:

1 місце – Євген Красніков (команда Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства)

2 місце – Олександр Лозко (команда Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства)

3 місце – Артур Савчук (команда Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства)

За результатами змагань переможцями 10-го Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «Кращий оператор гідроманіпулятора-2018» стали:

1 місце – Валерій Гриженку (команда Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства)

2 місце – Сергій Пустовіт (команда Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства)

3 місце – Василь Дроцюк (команда Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства)

Вітаємо переможців та бажаємо подальших перемог!

Нагадаємо, сьогодні на Київщині відбулися всеукраїнські змагання вальників лісу. Вальники змагалися у п’яти конкурсних змаганнях: заміні пилкового ланцюга бензопили, комбінованому і точному розпилюванні колод, обрізуванні гілок та звалюванні дерев.

Учасники Всеукраїнського конкурсу лісорубів – це переможці регіональних відбіркових змагань, команди ВАТ «Мотор Січ», ТОВ «Андреас Штіль» та ТОВ «Хускварна Україна».  У цьому році в змаганнях брали участь 27 команд (понад 30 учасників, серед яких і юніори). У конкурсі професійної майстерності операторів гідроманіпулятора, який проходить паралельно, було 12 учасників.

Світлина від Людмили Шрамкової.