Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Фастівське лісове господарство посилює роботу з екологічного виховання учнівської молоді

З метою посилення роботи з екологічного виховання учнівської молоді, проведення профорієнтаційної роботи, ознайомлення дітей з діяльністю Фастівського лісового господарства, Державне підприємство «Фастівське лісове господарство», за сприяння еколого-етнографічного центру відділу освіти Фастівської РДА, провело анкетування серед учнів 5 -11 класів загальноосвітніх навчальних закладів району для визначення рівня екологічної культури дітей, їхнього ставлення до природи, екологічних проблем рідного краю, обізнаності про діяльність лісогосподарського підприємства та професію лісівника.
Результати анкетування у лісовому господарстві планують використати для проведення еколого-просвітницьких уроків по школах. І проаналізувавши їх, лісівники переконалися, що такі уроки дійсно потрібні. Майже третина опитаних дітей вважає, що ліс не садять, а він росте сам, половина не знає скільки дереву потрібно рости до стиглого віку, учні мало орієнтуються в основних видах діяльності лісгоспу.
Протилежна ситуація у тих школах, при яких функціонують учнівські лісництва. Тут діти навпаки обізнані в цих питаннях, адже більша їх частина, в тій чи іншій мірі, була задіяна в лісогосподарських роботах, вони постійно спілкуються з працівниками лісового господарства, ходять на екскурсії в лісництва, відвідують теоретичні заняття.
Приємно відмітити, що майже всі учні району знають правила поведінки у лісі, переймаються проблемою забруднення довкілля і стихійних сміттєзвалищ, але головне, щоб вони цих правил ще дотримувалися.
Завдяки анкетуванню школярі також мали змогу поділитися своїми ідеями, пропозиціями щодо покращення стану довкілля та поставити запитання працівникам лісгоспу.
Як виявилося, їх цікавлять серйозні питання: чому рубають ліс, як правильно доглядати за саджанцями, де беруть насіння, чому висихають ліси, чи важко працювати лісником, де потрібно вчитися на лісника, чому в населених пунктах недостатня кількість урн для сміття і т.д.
Є і дивні відповіді та запитання дітей, наприклад: лісівники – це люди схожі на поліцію, але вони охороняють ліси; більшу частину лісу садять білки – вони забувають де заховали їжу і на тому місці ростуть дерева; чому вони (працівники лісового господарства) не прибирають в лісі листя?
Звичайно, при зустрічах, лісівники постараються дати відповіді на всі запитання і проведуть цікаву розповідь про Фастівський лісгосп та основні види діяльності в ньому.