Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ІНТЕРАКТИВНА КАРТА ВИРУБКИ ЛІСІВ – ПОЧАТОК РЕАЛЬНОЇ РЕФОРМИ В ЛІСОВІЙ ГАЛУЗІ, – КУТОВИЙ

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий представив інтерактивну карту вирубки лісів України. Пілотна область на прикладі якої представлені принципи дослідження – Закарпатська

«На виконання доручення Прем’єр міністра був проведений моніторинг стану використання лісів. На території Закарпатської області результати моніторингу вражають – третина вирубок незаконна», – повідомив Міністр.

За словами Міністра, жоден факт незаконної рубки не залишиться без уваги.

«Усі отримані дані, як було обіцяно раніше, будуть передані до компетентних правоохоронних органів: Національного антикорупційного бюро та Генеральну прокуратуру України. Жоден факт незаконної рубки не залишиться без уваги!», – підкреслив Міністр. «Наша мета, – це прозорість і початок реальної реформи в лісовій галузі», – додав він.

Фактично, за словами Міністра виявлено 871 ділянку фактичних суцільних вирубок лісів загальної площею 2112.49 га. З них – 530 ділянок загальною площею 774 га суцільних вирубок лісів, які не співпадають за конфігурацією та за місцеположенням з нормативними вирубками лісів.

«Цей пілотний проект з побудови системи аерокосмічного моніторингу вирубки лісів може бути застосований на території усієї країни. Це можливо, завдяки злагодженій роботі Мінагрополітики та причетних органів виконавчої влади, зокрема, Держгеокадастру та Держлісагентства. Впевнений, що це дозволить оперативно реагувати на незаконну рубку лісів», – відзначив Тарас Кутовий.

«Функціонал інтерактивної карти дозволяє забезпечувати контроль зрубів лісового фонду в річному інтервалі. У результаті її застосування, зокрема і правоохоронними органами, ми зможемо налагодити цивілізоване лісокористування та запобігти втратам бюджетів, яких зараз завдають «чорні лісоруби», – відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

Довідково:

Результати моніторингу базуються на матеріалах Державного земельного кадастру, матеріалах нормативних вирубок лісів (згідно даних ВО «УКРДЕРЖЛІСПРОЕКТ»), а також матеріалах космічної супутникової зйомки території лісів Закарпатської області загальною площею 7881 кв.км, яке було проведено протягом серпня – жовтня 2016 року.

Найбільшу кількість ділянок суцільної фактичної вирубки лісів в Закарпатській області, які не співпадають з нормативними вирубками лісів виявлено у Мукачівському лісгоспі –112 ділянок загальною площею 128 га, Перечинському лісгоспі – 88 ділянок загальною площею 162 га. Рахівському лісовому дослідному господарстві – 42 ділянки загальною площею 109 га.

За матерiалами: www.minagro.gov.ua