Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Макарівський лісгосп”. 1 квітня – Міжнародний день птахів.

Щороку, 1 квітня, людство відзначає Міжнародний день птахів. Він веде свій відлік з 1906 року, саме тоді, 1 квітня, було підписано Міжнародну конвенцію з охорони птахів. На даний час цей захід проводиться в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», мета акції – звернути увагу людства на проблеми пташиного царства, їх видового збереження в умовах значного впливу на природні екосистеми діяльності людини. На даний час науці відомо близько 10700 видів живих птахів, однак з кожним роком їх чисельність зменшується.

Питання охорони, сприяння збільшенню чисельності та розширення природного ареалу проживання зникаючих видів птахів актуальне для всіх держав світу. Не стоїть осторонь цих проблем і Україна, в нашій країні налічується 360 видів птахів, з них 87 видів занесені до Червоної книги України, як зникаючі і охороняються державою. В місцях гніздування зникаючих популяцій птахів створюються заповідники та інші спеціальні охоронні території. Активну роботу з охорони та збереження червонокнижних видів на своїй території господарювання проводить Держісагенство України в цілому та його лісогосподарські підприємства зокрема. Так пунктом 5 «Санітарних правил в лісах України» заборонено здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів навколо місць гніздування птахів занесених до Червоної книги України в межах визначених охоронних зон. Дана вимога введена з метою мінімізації фактору тривоги для рідкісних птахів та запобіганню змінам в місцях природного середовища існування цих видів. На території Державного підприємства «Макарівське лісове господарство» теж є місця гніздування таких рідкісних видів, як лелека чорний (Забуянське, Ніжиловицьке та Комарівське лісництва) та журавель сірий (Забуянське та Комарівське лісництва). Ділянки лісу де виявлені гнізда рідкісних птахів виділені, як особливо захисні спеціальним наказом по підприємству, навколо них, тим же наказом, визначено відповідні радіуси охоронних зон, де обмежена лісогосподарська діяльність у повній відповідності до вимог санітарних правил.

На даний час, День птахів – це не лише формальне відзначення річниці Конвенції, а в першу чергу свято прильоту пернатих з вирію, свято настання справжньої, а не календарної, весни, час настання тепла, сонця та посмішок. За традицією, у цей час люди розвішують нові шпаківні та синичники, ремонтують, ушкоджені зимовими негараздами, вже існуючі пташині домівки. Не залишаються осторонь цієї справи лісівники Макарівського району та наші юні колеги, члени Ніжиловицького та Комарівського учнівських лісництв. Кожної весни школярі перед поверненням птахів  готують їм подарунок – розвішують нові пташині домівки, котрі власноруч виготовляють в шкільних майстернях протягом зими. Ще наприкінці осені шефи – лісівники забезпечують навчальні заклади пиломатеріалами, а школярі на уроках трудового навчання виготовляють шпаківні. Вивішують пташині домівки школярі на початку квітня. Не буде порушена дана добра традиція і цього року. Понад дві сотні шпаківень та синичників буде розвішано на узліссях навколо сіл Ніжиловичі та Комарівка юними природолюбами за сприяння місцевої лісової охорони лісгоспу, а роботи з їх виготовлення вже майже закінчені.

Лісівники Макарівщини закликають усіх жителів району не бути байдужими, залучайтеся до добрих починань, адже не важко змайструвати шпаківню та вивісити її біля оселі чи посадити весною кілька дерев, виявити свідомість і не залишати сміття після відпочинку в лісі і найголовніше, власним прикладом привчати до відповідальності та дбайливого ставлення до природи своїх дітей. Природа ж завжди віддячить нам сторицею за наші добрі діла.

 

Кондрацький Сергій

головний лісничий

ДП «Макарівський лісгосп»