Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар перевірив роботу низки лісгоспів на Волині

Нещодавно заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар працював на Волині. Разом із начальником Волинського ОУЛМГ Олександром Кватирком в рамках робочого візиту відвідали державні підприємства Маневиччини: Колківське, Маневицьке та Городоцьке лісові господарства.

29597611_1214341785368475_2828751143267716115_n

Стан готовності до лісокультурної кампанії, безпечна заготівля та переробка деревини, перспективи розвитку консервних цехів, економічні та соціальні проблеми, спричинені масовим всиханням соснових насаджень, кадрове забезпечення та соціальний захист працівників галузі – далеко не повний перелік питань, яких сьогодні торкнулися.

Володимир Бондар зазначив, що для подальшого планування роботи та розвитку лісогосподарських підприємств важливо знати реальну картину. Без показових виступів і прикрас. І під час сьогоднішнього візиту це вдалося.

Лісогосподарські підприємства, з роботою яких ознайомився посадовець, різні за потужністю. Але перед усіма стоять однакові завдання – збереження та примноження лісів. Це – велика відповідальність перед місцевими громадами зокрема і державою загалом. На цьому наголошував заступник Голови Держлісагентства, спілкуючись із керівникам лісгоспів.

Маневиччина, багата сосновими насадженнями, особливо потерпає через збільшення осередків всихання. Проблема, на жаль, очевидна і помітна всюди.

– Розумію: збільшивши об’єми рубок, ми наражаємося на  критику та негатив з боку громадськості. Але ми не маємо права сидіти склавши руки і зобов’язані зробити все, щоб врятувати ліс, – наголошував Володимир Бондар. – Зустрічайтеся з людьми, пояснюйте, розповідайте. Є потреба – везіть у ліс і показуйте, що відбувається. Але ні в якому разі не можна припиняти цю боротьбу.

Ще однією очевидною проблемою, яка поки не вирішена на державному рівні, є відсутність електронного обліку деревини в інших користувачів лісів. Лісовози з немаркованою деревиною, які рухаються дорогами Волині (свідком чого стали учасники робочої поїздки), також викликають хвилю обурення у населення. Адже люди сприймають це як незаконне перевезення деревини саме лісівниками, не знаючи, що на інших користувачів лісів не поширюється зобов’язання вносити дані про заготовлену деревину до єдиної системи електронного обліку.

Варто зазначити, що відповідний проект уже розроблено і схвалено під час засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності. Відповідний проект постанови КМУ ще має бути прийнятий на засіданні Уряду.

Не оминули увагою питання поглиблення переробки. Володимир Бондар зокрема відзначив роботу лісокомплексів Маневицького та Городоцького лісгоспів. Наголосивши, що незважаючи на проблеми та нерівні конкурентні умови з приватним сектором, державні лісогосподарські підприємства надалі робитимуть інвестиції у розвиток цього напрямку. Адже це – підвищенння раціональності використання деревини, в тому числі тієї, яка має низький попит у покупців, і відповідно – додаткові надходження.

Особливу унікальність Волині Володимир Бондар відзначив, відвідавши фірмовий магазин «Лісовичок» та консервні цехи, які не лише збереглися, а й залишаються рентабельними. Посадовець наголосив: необхідно зробити все, щоб вони працювали надалі, розвивалися та відповідали всім нинішнім стандартам. І в цьому заступник Голови Держлісагентства пообіцяв волинянам підтримку.

Прес-служба Волинського ОУЛМГ