Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп”. Збережемо ліси – збережем життя!

Нам пощастило народитися і жити серед дивовижної природи Полісся. Серед лісів із чистим та  цілющим повітрям, серед різнотрав’я  лугів,загадкових галявин.

Ліси — легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість грунтів і ландшафти .

Та останнім часом ми чомусь забуваємо, що така краса потребує охорони та бережного ставлення. Адже красу швидко зруйнувати вогнем, сміттям, власною недбалістю.

Щовесни з настанням сухої погоди зростає ризик виникнення пожеж внаслідок самовільного спалювання рослинності несвідомими громадянами. Подібні дії призводять до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги, ліси, присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати – рахунок може йти на мільйони.

Як відомо пожежонебезпечний період розпочинається водночас із сезонним потеплінням. З квітня місяця, після сходу снігового покриву, в лісах України наступає період, коли різко зростає небезпека лісових пожеж. У цей відповідальний  і напружений час  лісова охорона працює в особливому режимі.

Саме тому Державне Підприємство «Димерське лісове господарство» до початку пожежонебезпечного періоду спрямовує ряд невідкладних заходів для своєчасного виявлення та попередження  лісових пожеж. Цієї весни на спостережних вежах буде встановлено комплексна Система реагування на  лісові пожежі «Азимут», камери якої по системі передачі  WI-FI передають відеокартинку в реальному часі про стан пожежної безпеки на всій території лісгоспу.  Для обмеження кількості  відвідувачів наших лісів  перекриваються шлагбаумами позапланові дороги, виставляються аншлаги та бігборди на протипожежну та природо охоронну  тематику, створюється необхідна кількість  мінералізованих смуг та проводиться догляд за ними.

У лісгоспі цілодобово  працює лісопожежна станція оснащена 3 пожежними машинами і пожежним модулем та не обхідним обладнанням і пожежним інвентарем , а в лісництвах чергові, які, отримавши сигнал про лісову пожежу, негайно вживатимуть необхідних заходів, щодо її локалізації .

Отож у цей час потрібно  вести себе так, щоб не завдати шкоди нашому  доброму старому другові лісу. І багаття розкладати в спеціально відведених місцях, і обов’язково загасити його, від’їжджаючи. Треба пам’ятати, що чийсь недбало кинутий недопалок, вуглинки з багаття на пікніку можуть призвести до біди. Виникне лісова пожежа, в результаті якої гинутиме вирощений не одним поколінням ліс та всі його жителі.

Звертаємо Вашу увагу, що порушення правил пожежної безпеки в лісах тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Державне Підприємство «Димерське лісове господарство» звертається до всіх жителів області: не засмічуйте лісів, не розводьте багать у лісі чи поблизу нього, а якщо побачите пожежу в лісі — повідомте у лісництво чи по телефону 101 службу надзвичайних ситуацій. Пам’ятайте, що лісову пожежу легше попередити, ніж погасити.

Будьте обережні з вогнем, любіть природу та цінуйте благородну працю лісівників!

 

Директор ДП «Димерське лісове господарство»                             В.І.Глущенко