Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Тетерівський лісгосп”. До Міжнародного дня птахів.

 

«День птахів» – міжнародне екологічне свято, яке проходить щорічно в межах програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

Міжнародний день птахів відзначається 1 квітня з 1906року, після підписання та набуття чинності «Міжнародною конвенцією з охорони птахів, корисних в сільському господарстві», яка стала першою міжнародною конвенцією в області захисту навколишнього середовища.

Орнітофауна України нараховує  416 видів птахів, з яких 265 регулярно гніздяться на території України ( Фесенко Г.В., Бокотей А.А. Птахи фауни України, Київ, 2002).

87 видів птахів, статус яких вразливі, рідкісні та зникаючі, занесені до останнього видання Червоної книги України (2009).

З початку ХХ сторіччя і до нашого часу кількісний і видовий склад орнітофауни країни суттєво змінився в гіршу сторону. Причинами цього є кліматичні зміни і діяльність людини. Незважаючи на це, жива природа має здатність адаптації до негативних впливів і самовідновлення. Для підтримки біорізноманіття  необхідно системно проводити заходи,  направлені на збереження, відтворення або заміну ключових елементів навколишнього середовища.

З метою охорони і відтворення тваринного світу Державне підприємство «Тетерівське лісове господарство», скорочена назва якого ДП «Тетерівський лісгосп», звернулось з ініціативою до сільських і селищних рад, в адміністративних межах яких знаходяться ліси підприємства,  щодо прийняття рішення про встановлення місць середовищ існування, розмноження і шляхів міграції диких тварин, в тому числі птахів, та оголошення в цих ділянках з 1 квітня по 15 червня «сезону тиші».

Ініціатива  ДП «Тетерівський лісгосп була підтримана і рішеннями Кухарської та Блідчанської сільських рад Іванківського району, Загальцівської і Мирчанської сільських рад, Пісківської ОТГ Бородянського району та Кодрянської селищної ради Макарівського району у відповідності зі ст.ст. 36-39 Закону України «Про тваринний світ»  було оголошено «сезон тиші» на території 16405,3га (51% вкритих лісовою рослинністю земель), в тому числі по адміністративних районах:

  • Іванківський   3584,8га,
  • Бородянський 9528,2га,
  • Макарівський 3292,3га.

До місць середовищ існування диких тварин, їх місць розмноження і шляхів міграції  увійшли відтворювальні ділянки мисливських господарств, заказники, пам’ятки природи, місця гніздування птахів, занесених до Червоної книги України, охоронні зони навколо них, захисні ліси уздовж берегів річок, навколо озер і водоймищ, репрезентативні ділянки зразків лісових екосистем тощо. На цих ділянках обмежена господарська діяльність і відвідування людьми в період з 1 квітня по 15 червня.

Приваблювання птахів в ліси за допомогою штучних гніздівель з метою збільшення  їх видового складу і чисельності є давньою традицією ДП «Тетерівський лісгосп».

В січні – лютому поточного року для птахів, більшість з яких  занесена в Червону книгу України (боривітер, голуб – синяк, сич волохатий, сичик- горобець, сови і інші птахи) в лісі були розвішені штучні гніздівлі в кількості 35 штук.

Люди! Долучайтеся до заходів по охороні і збереженню рідної природи і бережіть її.

Не паліть траву і ліс, які є середовищем існування птахів, тварин і інших живих організмів.

Бережіть природу і вона збереже вас.

З повагою   Валерій Мелешко

 Фото 2018р.  Облаштування ящикоподібної гніздівлі для сови довгохвостої.

                 Кухарське лісництво, кв.2. старший майстер лісу Яковенко А.В. (внизу),

                                                                   Могілін С.О. (команда спасіння тварин м.Київ) 

Фото 2018р. Облаштування штучної гніздівлі для сича волохатого.

                 Блідчанське  лісництво, кв.9. старший майстер лісу  Свинчук О.А.(внизу),

                                                                      Могілін С.О. (команда спасіння тварин м.Київ) 

Фото 2018р.  Облаштування ящикоподібної гніздівлі для боривітра.

                 Кухарське лісництво, кв.44. старший майстер лісу Яковенко А.В. (внизу),

                                                                   Могілін С.О. (команда спасіння тварин м.Київ)

Фото 2017р. Облаштування штучної гніздівлі для голуба-синяка.

                        Лісова охорона Тетерівського лісництва,  кв. 74