Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Тетерівський лісгосп” Про всихання

І знову про всихання…

Тема масового всихання соснових насаджень не нова, останнім часом їй приділяється все більше уваги, як з боку лісівників-практиків так і галузевих науковців. На жаль, не зважаючи на всі зусилля, ця проблема стає дедалі гострішою. Постійно фіксується збільшення кількості осередків та площі уражених деревостанів. Якщо раніше страждали в основному стиглі і перестійні насадження, то наразі трапляються випадки загибелі насаджень і у 20-ти річному віці. З різних джерел дедалі частіше лунають розмови про необхідність запровадження надзвичайного стану.

З метою більш глибокого вивчення проблеми всихання насаджень ДП «Тетерівський лісгосп» уклав договори із Українським науково-дослідним інститутом лісового господарства (м. Харків) та його Поліським філіалом на розробку на базі лісгоспу господарських тем, результати яких дозволять отримати більш повне розуміння причин ураження, характеру та строків всихання насаджень, а також динаміки розмноження та розповсюдження шкідників.

Моніторинг осередків всихання дасть змогу оперативніше планувати санітарно-оздоровчі заходи. Робота науковців, зазначених вище установ, передбачає не лише традиційні збір та обробку інформації про об’єкт досліджень, але і роботу з персоналом підприємства, його навчання, адже для об’єктивної оцінки ситуації дуже важливо бачити проблему «одними очима».

Так 13 листопада в лісгоспі було проведено семінар, в ході якого кандидат біологічних наук, член-кореспондент лісівничої академії наук Олександр Олександрович Орлов та науковий співробітник Олег Валерійович Жуковський детально ознайомили всю лісову охорону підприємства із видовим складом шкідників та біологією їх розвитку.

Під час другої частини семінару, яка проходила безпосередньо на ураженій шкідниками лісовій ділянці, на спеціально звалених модельних деревах, науковці продемонстрували характер пошкодження стовбурів шкідниками та іншими хворобами, які вони переносять. Також навчили виявляти та розрізняти і самих шкідників, адже в насадженнях лютує не один їх вид, а цілий комплекс короїдів та лубоїдів.

Що ж до методів боротьби то на думку фахівців він наразі один – санітарна рубка уражених шкідником насаджень. Головною умовою якої є іі вчасність, адже шкідливі комахи розмножуються дуже швидко. Хімічні методи боротьби з цими видами шкідників мало ефективні, так як 90% часу вони проводять під корою. Та і з проведенням санітарних рубок не все так просто. Справа у зарегульованості галузі нормативними документами, які роблять не можливим оперативне проведення не те що суцільної а і вибіркової санітарної рубки.

В цій ситуації сподіваємось на розуміння проблеми суспільством, так як працювати лісівникам доводиться в тісних бюрократичних рамках, коли навіть наявність профільної освіти відходить на другий план, адже щоб провести той чи інший захід потрібно тижні, а то і місяці потратити на отримання різних дозволів і погоджень. То ж і виходить що боротись із проблемою лісівникам доводиться зі зв’язаними руками. В такій ситуації навіть запровадження надзвичайного стану мало чим допоможе.

Адміністрація лісгоспу

Детальніше www.facebook.com/photo.php