Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Вищедубечанський лісгосп”. 98% ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ ВИНИКАЄ З ВИНИ ЛЮДЕЙ.

 

Кинутий сірник, випалювання сухостою, непогашений недопалок у цей період можуть стати причиною масштабний лісових пожеж.

У літній період, особливо у спеку, фахівці закликають громадян особливо ретельно дотримуватися правил пожежної безпеки.

У минулому році працівниками державної лісової охорони Вищедубечанського лісового господарства, що оберігають природу лівого берега Вишгородського району, ліквідовано 19 пожеж. Цього року вже сталося дві пожежі.

Пожежа — небезпека для рослин і тварин. Наносить велику шкоду. Щоб виріс ліс — потрібно не один десяток років. Для віку стиглості сосни потрібно 80-100 років. А лісова пожежа може за годину-дві знищити ці лісові насадження, де вкладено чимало коштів, людської праці. Потрібно все починати з початку”, — бідкається інженер охорони та захисту лісу ДП “Вищедубечанського лісового господарства” Ігор Демидась.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Невтішна статистика повідомляє, що винуватцями 98% лісових пожеж є люди. Відсоток пожеж, що виникають внаслідок блискавок та інших природних чинників досить незначний. Необережне поводження з вогнем населення дуже часто має жахливі наслідки для лісу. Для запобігання пожеж щодня працює лісовий патруль.

Найбільше уваги рейдам приділяється у святкові дні та вихідні, коли масово виїжджають люди у лісові масиви відпочити, поспілкуватися з природою, посмажити шашлики. Проводиться роз’яснювальна робота, як розводити багаття, як себе вести у лісі”, — розповідає спеціаліст.

“Ми їздимо в рейди і все це оперативно виявляємо. Раніше їздили на простому автомобілі — бачили пожежу, викликали пожежу машину на гасіння. А коли придбали у цьому році авто з лісопожежним модулем та інвентарем, це дало можливість рейдовій групі одразу виявляти і гасити пожежу”, — запевняє начальник лісової пожежної станції Вищедубечанського лісгоспу Руслан Захарченко.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Лісівники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки. Якщо є змога — взагалі відмовитися від відвідування лісів у спеку. Наразі створено чимало зон для відпочинку та розведення багаття. Порушників змусять заплатити 170 грн.

Під час пожежонебезпечного періоду забороняється заїзд в лісові масиви, розведення багаття. Люди повинні розуміти, коли розводять багаття, повинні розкопувати метр на метр верхню підстилку до білого піску. Мати з собою лопату, воду, мангал. Після — залити все водою, засипати піском, не залишати розведене багаття”, — пояснює Ігор Демидась.

Наразі Державне агентство лісових ресурсів України планує обладнати всі лісгоспи країни системою відеоспостереження, щоб займатися з займанням у зелених зонах. По всій країні працює чимало відеовеж. У Київській області усі 10 лісових господарств мають таку систему відеоспостереження. Вони допомагають оперативно виявляти загоряння у лісах, а також стежити онлайн за всіх, що відбувається.

У нас камери в одних із перших з’явилися по Україні. Але раніше, коли їх не було — на вежі сиділа людина, яка спостерігала за ситуацією. Співробітник кричав, у якому напрямку пожежа. На кожній вежі мала сидіти людина. Коли придбали систему відеоспостереження — стало набагато легше і ефективніше. Співробітник одразу спостерігає за трьома камерами, тобто за всім лісгоспом розміром 30 тис. га”, — розповів фахівець Руслан Захарченко.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Працівники лісових господарств сподіваються, що вже незабаром цими камерами забезпечать усі лісгоспи країни. Особливо на сході та півдні. Там традиційно найбільше пожеж.

 

(За матеріалами незалежної інформаційної агенції «Погляд»)