Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс!

Як тільки місцями сходить сніг, одразу ж з’являються перші весняні рослини – білі, жовті, рожеві, блакитні, такі яскраві й красиві. Це первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі.

Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає “скороминучий”, “швидкоплинний”. Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог і від якого важко врятуватися – це ми з вами. Щорічно на Україні жертвами людської жадібності, легкої наживи та безконтрольності стають мільйони ранньоквітучих рослин – першоцвітів.

Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – заохочуємо браконьєрів. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Не слід рвати їх на букети, краще милуватися ними в природі, цим ми зберігаємо красу для майбутніх поколінь. Адже кожна частина рослини відповідає за виконання певних функцій, порушення яких призводить до її загибелі. Основна функція квітки – це утворення насіння. Відсутність насіннєвого розмноження – це шлях до виродження популяцій. Не треба забувати, що до букетів потрапляють завжди найкращі, найздоровіші квіти. Залишені ж суцвіття формують слабке насіння – дрібне, деформоване, нестійке до хвороб і шкідників.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи збір або торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: “Про рослинний світ”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”. (Стаття 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення)
Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи. Всі вони потребують нашого захисту. Не знищуйте квіти! Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс.