Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Колегія Держлісагентства розпочала засідання з новим складом учасників

27 листопада під головуванням очільника лісового відомства Валерія Чернякова відбулося засідання колегії, за участю начальників обласних управлінь лісового та мисливського господарства, науковців.

Засідання розпочалося з того, що перед початком розгляду важливих галузевих питань було змінено склад членів колегії. Було виключено Голову Громадської ради Держлісагентства України Ореста Фурдичка. Натомість, Президію поповнили начальник Дніпропетровського ОУЛМГ Василь Клешня та проректор з наукової роботи Національного лісотехнічного університету України Григорій Криницький.

Повістка денна передбачала розгляд питань, що стосувалися створення і вирощування лісових культур садивним матеріалом із закритою кореневою системою.

Колегія розглянула ґрунтовні доповіді директора УкрНДІЛГА Віктора Ткача, першого заступника начальника Харківського ОУЛМГ Олександра Попова та керівника Чернігівського ОУЛМГ Андрія Пивовара із наведеного вище питання і зазначила, що одним із шляхів інтенсифікації та підвищення ефективності лісокультурного виробництва при створенні лісових насаджень є використання садивного матеріалу із закритою кореневою системою. В свою чергу, Віктор Ткач зауважив, що впровадження інтенсивних методів такого вирощування дає можливість отримати не лише крупномірний садивний матеріал, а й сприяє високій приживленості та збереженості лісових культур, їх кращому росту та швидкому, інтенсивному відновленню лісового середовища на зрубах та його формування на нелісових площах переданих у лісогосподарське використання.

Також на обговорення було винесено питання впровадження поступових і вибіркових рубок в гірських лісах Карпатського регіону. Начальник Івано-Франківського ОУЛМГ Олексій Голубчак озвучив основні показники розрахункової лісосіки головного користування на Прикарпатті.

Так, у лісосічному фонді 62% припадає на смерекові насадження, в яких вибіркові і поступові рубки застосовуються мало через біологічні особливості породи (загрози вітровалів і всихання). Букова і ялицева госп.секції, в яких в основному застосовуються дані способи рубань займають 30%.

Розрахункова лісосіка щорічно недоосвоюється приблизно на 100 тис. м³, що обумовлено вимушеними рубками в усихаючих, в більшості смерекових насадженнях, а також періодичними проблемами із збутом деревини бука.

Крім того, наголосив на проблемах розміщення лісосік головного користування, пов’язаних із малою нормативною площею (1-3 га), 4-х річними термінами примикання. Транспортною недоступністю частини ліс фонду.

По завершенні виступу доповідач запропонував розробити диференційовані ставки попенної плати для різних способів і систем рубок, з метою стимулювання їх проведення.

Завершити нормативні документи для рубок переформування, ВО «Укдержліспроект» в рамках перманентного лісовпорядкування, чи спеціального обстеження, визначити обсяги і першочерговий фонд для проведення таких рубок. Нормативно врегулювати питання допустимого відсотку пошкоджених дерев при вибіркових рубках і санкцій за його перевищення та інше.

Щодо цього директор УкрІНДІгірліс Василь Парпан додав: «Важливість питання, яке розглядається сьогодні, стосується виконання нашою державою міжнародних зобов’язань в рамках Карпатської конвенції. Це безперечно має бути в полі зору лісівничої науки». Окрім пропозицій, що були зазначені попередньо, науковець запропонував здійснити організаційно-технічні заходи, спрямовані на оснащення лісових підприємств сучасними системами машин, включаючи мобільні канатні лісотранспортні установки, та навчання працівників для їх експлуатації та організувати розробку перспективних схем будівництва лісових автодоріг в гірських лісах.

Також лісівники підвели підсумки правової роботи Державного агентства лісових ресурсів та його територіальних органів у 2014 році. У відомстві постійно проводиться правова робота щодо опрацювання доручень керівництва агенції, Міністерства аграрної політики України, Кабінету Міністрів України. Аналізуються матеріали, що надходять від правоохоронних і контролюючих органів, готуються правові висновки за фактами виявлених правопорушень та приймається участь в організації з відшкодування збитків.

Як повідомив завідувач Юридичним сектором Віталій Дудка наразі розробляються проекти нормативно-правових актів, що стосуються дозвільної системи у сфері господарської діяльності, про виділення або відмови видачі лісових ділянок для довгострокового тимчасового користування лісами, а також ведеться активна робота про внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність», зокрема в частині надання можливості юридичним особам публічного права надавати благодійну допомогу в умовах проведення заходів підвищення обороноздатності країни.

За результатами колегії будуть напрацьовані відповідні рішення.

Прес-служба Держлісагентства