Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Ліс охороняють не лише від незаконних вирубок, а і від засмічення та браконьєрів

Питання охорони і захисту лісових масивів від браконьєрів є актуальним в будь-яку пору року. Тож не дивно, що при Державному підприємстві “Переяслав-Хмельницький лісгосп” організовано мобільну групу на чолі із головним лісничим Володимиром Павликом, яка займається виявленням порушників правил полювання, зловмисників, які займаються незаконною вирубкою лісових насаджень, засмічують ліс. Разом з лісівниками у рейдах беруть участь мисливствознавці, працівники міліції.

Інженер охорони та захисту лісу держлісгоспу Петро Косюхно розповів:

– Лісові масиви нашого господарства розташовані на території Баришівського, Яготинського, Переяслав-Хмельницького та Згурівського районів. За час існування мобільної групи уже проведено 51 рейд. У ході рейдів було виявлено 32 порушники. Зокрема, 8 випадків за порушення правил полювання, 22 – порушення правил пожежної безпеки в лісі, 1 – засмічення лісу побутовими відходами, ще один – незаконний вируб лісу. На всіх порушників складені протоколи і накладені штрафи. Причому штрафи не маленькі. Так, для тих, хто хоче зекономити кошти і не вивозити сміття на санполе, а вивантажити його в лісі, штраф складає від 170 до 1700 гривень. Хто захоче набрати в лісі піску, мусить сплатити до державної казни 3700 гривень, при тому, як кар’єрний пісок можна купити лише за 60-90 гривень за тонну.

– Штрафи за незаконне полювання теж немалі, – додає мисливствознавець Юрій Гич, – від 102 до 1020 гривень. Це у випадку, якщо дичина не була впольована. Бо при наявності незаконно вбитої тварини накладається окремий штраф. За вбиту косулю – 8 тисяч гривень, кабана – 10 тисяч гривень, лося – 20 тисяч гривень. Тож, ідучи до лісу із рушницею без відстрілочних карток, подумайте, чи варте воно того!

З настанням зимових свят мобільній групі державного підприємства “Переяслав-Хмельницький лісгосп” додасться роботи – настане пора охорони ялинкових насаджень. Працівники лісу зазначили, що охочим зрубати ялинку відвідання лісу обійдеться сплатою штрафу в розмірі до 170 гривень.

ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп”