Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Кращі з кращих

Лісник – одна, напевно, з найбільш романтизованих професій. Будиночок у лісі, свіже повітря, круглий рік спілкування з природою … Але насправді це важка і часто небезпечна робота. Особливо в нашій країні і в наш час, коли зводиш кінці з кінцями багатьом людям допомагають лише незаконна вирубка лісу і браконьєрство. Необхідно відзначити, що лісник це – досить узагальнена назва професії. Серед працівників державної лісової охорони власне лісники але лісник – це низовий, базовий 1 рівень. Його справа – жити по можливості в лісовій сторожці, регулярно обходити в обмундируванні довірену йому територію (лісовий обхід) і стежити за порядком: чи не розпалює ж хто багаття, чи не вирубує як попало дерева і полює без ліцензії.

Ще лісник керує посадкою саджанців, збором ягід і грибів, а також очищенням лісу – рубками догляду. Люди цієї професії повинні бути в хорошій фізичній формі – щоб долати великі відстані пішки, припиняти порушення і ловити браконьєрів.

Наступний щабель – майстер лісу. За цим фахівцем закріплюють ¬ кілька лісових обходів, він керує роботою лісників, проводить роз’яснювальну роботу серед громадян з питань охорони та захисту лісу, складає протоколи про порушення, вживає заходів щодо попередження та гасіння пожеж, відводить лісосіки для вирубки дерев і площі під сінокіс.

Вищий рівень (далі вже йдуть чиновницькі посади: директора лісгоспів, ліспромгоспів та інших підприємств лісового господарства) – це лісничий. Він керує лісництвом, йому підпорядковуються майстри лісу і лісники. Лісничий повинен мати вищу або середню технічну лісову освіту.

Перші згадки про спеціаліста, що охороняє ліс, відносяться до IX в. У країнах середньовічної Європи феодали наймали для охорони своїх володінь людей, які перешкоджали несанкціонованому полюванні і вирубці лісу, а також випасу пасовищ і вилову риби.

У Російській імперії в 1722 р. з’явилася лісова варта, яку наймали, як правило, з жителів найближчих до казенних лісів сіл.

Ольга Євгенівна народилася в сім’ї лісника, тому у виборі майбутньої професії не сумнівалася, після закінчення 8-го класу за направленням Новоайдарського лісгоспу (Луганська обл.) Продовжила навчання в Чуту-ево-Бабчанському лісовому технікумі, який закінчила в 1985р. по спеці-альності «майстер лісу»

Повернувшись на батьківщину, працювала лісником Піщаного лісництва державного підприємства «Новоайдарське лісомисливське господарство». Через рік стала майстром дільниці, в 1993-му переведена на посаду інженера лісових культур, З 1 квітня 2003 р. і по даний час трудиться на посаді головного лісничого держпідприємства. У 2011 р. без відриву від виробництва закінчила Східноукраїнський університет за спеціальністю «лісове та садово-паркове господарство ».

У 1923 р. в СРСР був організований загальнодержавний лісовий фонд, з’явилися лісництва, обходи і відповідно – посади лісничого, об’їждчика і обхідника. Ця структура зберігається і понині, тільки обхідника замінив лісник, а об’їждчика – майстер лісу.

Отримати професію лісника можна в лісових і лісотехнічних технікумах і коледжах, які є в багатьох регіонах. У Донецькій області, наприклад, – Великоандольскій, у Харківській – Чугуєво-Бабчанський, в Полтавській – Лубенський, на Волині – Шацький, самий, до речі, іменитий. Піднятися вгору по службових сходах дасть можливість навчання в закладах, що знаходяться у Львові – Національний лісотехнічний університет України (єдиний профільне вищий навчальний заклад в країні), а також у всіх аграр них вузах, де є спеціальність «лісове господарство».

За даними Держагентства лісові ресурси, на початку року в нашій державі було 12 924 лісничих, майстрів лісу і лісників (з них 396 жінок). Вони працюють в 231 лісовому госодарстві, 50 лесоохотнічих, 12 мисливських господарствах 13 лісопромислових підприємствах 4 національних парки, а також 7 природних заповідниках.

«2000» представляють сьогодні кращих працівників лісової охорони України. Хтось із них пройшов всі щаблі професії лісника і займає керівні посади. А хто вважає за краще залишитися як можна ближче до природи.

Ось і Київському обласному та по м. Києві управлінню лісового та мисливського господарства є ким пишатися.

Петро Косюхно народився в с. Леляки Бориспільського р-ну в сім’ї хліборобів, після школи вступив до Лубенський лісотехнічний технікум. Перше місце роботи – Білозерське лісництво Черкаського лісгоспу (посада – майстер лісу). Після служби в армії в 1984 р. прийшов в Березнянське лісництво Переяслав-Хмельницького лісового господарства (Київська обл.). Пропрацював там до 1991 р., потім був призначений інженером з охорони і захисту лісу цього підприємства. на цій посаді працює й досі.

Вищу освіту Петро Борисович отримав в Українській сільсь когосподарській академії на факультеті лісове господарство . Щороку проводить з населенням бесіди на тему охорони та захисту лісів.
Фото кращих працівників лісової охорони України.