Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Ліс кожен розуміє по – різному.

Ліс кожен розуміє по-різному.

Для одних-це місце відпочинку, а для інших (працівників лісового господарства)- це важка
клопітка праця. Праця лісівника починається зі збору лісового насіння, вирощування
садівного матеріалу та створення лісових культур і продовжується протягом
багатьох років, до того часу, поки посаджений ліс виросте.

Посадка лісових культур розпочинається з висаджування сіянців. Для створення штучних насаджень (лісових культур) необхідно високоякісне насіння, яке збирають з дерев, які відрізняються високою повнодеревністю стовбура, з гостроверхою кроною, тонкими добре розвиненими гілками. Хоча врожайність таких дерев нижча, якість насіння краще ніж у дерев, які мають рідкі та розлогі крони з товстим гіллям. Минулого року працівниками лісової охорони ДП “Бориспільський лісгосп” заготовлено 3081 кг лісового насіння, в тому числі дуба звичайного 2700 кг, яке планується використати в 2016 році для створення лісових культур шляхом висівання в розсадниках на базі лісництв на площі 0,321 га для отримання стандартного посадкового матеріалу для посадки лісових культур уже в 2017 році. В розсадниках лісництв в 2015 році вирощено 747 тисяч сіянців, які частково було використано для створення лісових культур восени 2015 року.

Для проведення весняної лісокультурної кампанії 2016 року лісгосп повністю забезпечений посівним та посадковим матеріалом, так станом на 1.01.2016 року в лісгоспі в наявності 564 тисячі штук сіянців сосни звичайної, 86 тис.штук дуба звичайного, 22 тис.штук дуба північного, та інших порід – 17 тис.штук ( всього 689 тис.штук).

Підготовлене до посіву лісове насіння висівається в лісових розсадниках, які призначені для вирощування посадкового матеріалу. Для забезпечення нормального росту сіянців необхідний своєчасний догляд за посівами. А це рихлення грунту до та після появлення сходів, прополюванні від бур’янів, притінення тендітних рослинок, проріджування, обробка від шкідників і хвороб та їх полив.

Лісові культури створюють на площах лісокультурного фонду, який складається із зрубів минулого та поточного року. Існує два види створення лісових культур: посів лісового насіння і висадка 1-2 річних сіянців деревних порід які вирощено в лісових розсадниках. Сіянці на лісокультурних площах висаджують вручну під меч Колесова. На 1 га висаджується 8 тисяч сіянців при ширині міжрядь 2,5 метрів та 3333 штук при 6 метрових міжряддях. Ширина міжрядь та кількість сіянців залежить від породи та типу лісорослинних умов. Далі упродовж всього вегетаційного періоду проводиться догляд за лісовими культурами, що полягає у рихленні грунту культиваторами та знищенні бур’янів ручними інструментами або мотокущорізами. Якщо приживлюваність сіянців складає менше 85 % проводиться доповнення лісових культур.Так в 2015 році в зв’язку із несприйнятливими погодними умовами таких лісових культур виявилось 180 га, які було доповнено весною 143 га та восени 37 га. Упродовж 2015 року було створено 84 га лісових культур в тому числі шляхом посадки сіянців 64 га та посівом 20 га, проведено доглядів за лісовими культурами на площі 559 га.

Зараз в ДП “Бориспільський лісгосп” розпочато лісокультурну кампанію. Для цього восени 2015 року було проведено підготовку грунту під посадку лісових культу на площі 40 га. Планується провести створення лісових культур на площі 51 га та підготовку грунту на площі 11 га. Також силами лісової охорони проведено збір шишок сосни звичайної в кількості 2000 кг. Для отримання насіння сосни, буде проведено сушку шишок в стаціонарній шишкосушарці на базі Кийлівського лісництва. Це насіння буде використано для висіву в розсадниках весною 2017 року.

Прес-служба Київського обласного
та по м.Києву УЛМГ