Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Лісова сертифікація в лісах державного підприємства «Тетерівське лісове господарство»

Лісова сертифікація – це процедура, в процесі якої оцінюється якість лісоуправління, або простіше сказати якість господарювання в лісах та їх екологічний стан. Проводиться вона незалежними від підприємства міжнародними експертами згідно прийнятих міжнародних стандартів сталого лісоуправління.

Добровільна екологічна сертифікація лісів за системою Міжнародної Лісової Наглядової Ради (FSC) проведена вперше на Україні в 2000 році, на території 4-х держлісгоспів: Тетерівського (Київська область), Барановського, Ємільчинського та Білокоровичського (Житомирська область).

Добровільна лісова сертифікація – це дуже важливий механізм збереження лісів на нашій планеті. Вона сприяє поліпшенню лісокористування, сталому розвитку лісового господарства, проникненню лісових господарств на зовнішні ринки.

Ціль сертифікації, це сприяння екологічно відповідальному, соціально орієнтованому і економічно постійному лісокористуванню і управлінню світовими лісовими ресурсами. Сертифікація передбачає оцінку лісогосподарських заходів незалежною (третьою) стороною по прийнятих суворих соціальних, екологічних і економічних стандартах. Сертифікована деревина простежується від лісосіки до переробника і далі до споживача. Маркування FSC гарантує споживачу легальне походження деревини і продукції із неї, а також те, що продукція походить із лісів, стале управління яких відповідає міжнародним стандартам.

Всі експортні споживачі, яким реалізується продукція ДП «Тетерівський лісгосп», купують сертифіковану лісопродукцію з відповідним логотипом.

На внутрішньому ринку, споживачі, які виробляють плитні матеріали для виробництва меблів, купують лише лісопродукцію із сертифікованих лісів.

Споживання продукції із сертифікованих лісів привабливе тому, що дозволяє уникнути негативного розголосу про фірму як таку, що завдає шкоди довкіллю. Крім того, використання сировини із сертифікованого лісу дозволяє займати більш стійкі позиції на ринках продукції.

В даний час сертифікація лісоуправління ДП «Тетерівський лісгосп» по системі FSC проведена ООО «Лесная сертификация» (Россия, г.Братск) на всій площі лісового фонду лісгоспу – 35,9 тис.га. Третій контрольний аудит проводився з 2 по 4 жовтня 2013 року.

 

Щорічно підприємством проводяться моніторинг господарської діяльності підприємства та оцінка потенціального впливу на навколишнє природне середовище від проведення лісогосподарських заходів. Інформація доступна для громадськості: Звіт для громадськості по моніторингу господарської діяльності і лісів високої природно-охоронної цінності (ЛВПЦ) державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» та Оцінка впливу на навколишнє природне середовище, запланованої господарської діяльності (ОВНС).

Сертифікат лісоуправління (копія, якого приводиться нижче) , виданий ДП «Тетерівський лісгосп» – це документ, який підтверджує, що лісокористування і ведення лісового господарства підприємства відповідає вимогам міжнародних стандартів FSC.

На фото, приклад дотримання одного із 10 Принципів і Критеріїв FSC, а саме Принципу 6. Лісовий менеджмент повинен забезпечувати збереження біологічного різноманіття і пов’язані з ним цінності (водні ресурси, грунти, унікальні та вразливі екосистеми і ландшафти) та підтримувати екологічні функції і цілісність лісу.

Начальник відділу лісового господарства ДП «Тетерівський лісгосп»
В.Т.Мелешко.