Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Справа недешева. Але лісові пожежі обходяться ще дорожче

Кожного року під час пожежонебезпечного періоду працівники лісового господарства ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп” перебувають у підвищеному ступені готовності. Як підготувались до цьогорічного періоду, розповів інженер із охорони та захисту лісу Петро Косюхно:

– Цього року нашим підприємством було додатково придбано пожежний автомобіль та невелику японську установку, яка також призначена для гасіння пожеж. Її встановили на бортовий автомобіль УАЗ. Ця установка може самостійно закачувати у свій 650-літровий бак воду із будь-якої водойми. Нашими спеціалістами було переобладнано кілька автомобілів для підвезення води. Тож відтепер у нашому господарстві є два пожежні автомобілі, установка для пожежогасіння та два авто, які будуть підвозити воду в разі потреби.

Розповів Петро Борисович і про те, що у лісгоспі незабаром буде запроваджено відеоспостереження за лісовими масивами. Для цього уже встановлена 30-метрова вишка, на якій незабаром змонтують телеметричне обладнання для такого відеонагляду. Після втілення цієї технічної новації значно скоротиться час виїзду пожежної бригади на місце загорання. Автоматичний пристрій помітить найменший натяк на пожежу і вчасно подасть сигнал. Хоча таке обладнання обійдеться недешево, лісівники не сумніваються в його необхідності, адже пожежі завдають збитків на значно більші суми.

З інших заходів, аби пожежа не змогла швидко поширитись лісом, як завжди, проводять оборювання не лише лісових масивів, а прокладають борозни і у самому лісі.

– Важливим заходом боротьби з лісовими пожежами є їхнє попередження, тож я звертаються до людей, які планують виїхати на відпочинок до лісу, бути обережними із вогнем, адже кинутий недопалок чи іскра з вогнища можуть призвести до непоправного.

Прес-служба КОУЛМГ