Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Охорона лісових насаджень від пожеж на прикладі колег

16.05.2014 року, на базі Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» відбулося виїзне практичне семінарське заняття Київського обласного та по м. Києві управління лісового та мисливського господарства на тему «Охорона лісових насаджень від пожеж».

Запрошені головні лісничі і інженери охорони та захисту лісу лісогосподарських підприємств зібралися щоб обговорити проблему охорони та захисту лісу та поділитися навичками та досвідом в цьому напрямку. Не випадково з’їзд проведено саме на Тетерівщині, адже за останні роки там не виникло жодної пожежі.

Засідання відкрив головний лісничий Управління Руслан Володимирович Гузенко. Він ознайомив присутніх з порядком денним та розповів про важливість такого роду заходів, адже краще вчитись на чужих помилках та використовувати передовий досвід колег. Далі, зупинившись на окремих робочих питаннях, Руслан Володимирович надав слово головному лісничому ДП «Тетерівський лісгосп» Черевку Івану Миколайовичу.

Розпочавши доповідь, головний лісничий одразу наголосив на тому, що хотів би побудувати діалог із залом, а не перетворювати семінар в сухий монолог. Він розпочав доповідь про наявну в лісгоспі систему захисту лісів від пожеж з переліку її складових: людський фактор (професіоналізм працівників), швидке реагування (патрулювання) та зв’язок (радіозв’язок як надійний засіб організації гасіння пожежі). Далі, доповідач коротко зупинився на кожному з пунктів-складників. «Наші спостерігачі на вежі можуть краще телесистеми встановити місце займання» – жартує Іван Миколайович. З його слів професійний досвід робітників відіграє важливу роль у роботі з лісовими пожежами, адже вчасне виявлення спалаху це 90% успіху у боротьбі із стихією. Тому й доводиться, не зважаючи ні на що, стримувати хороших спеціалістів на своїх робочих місцях.

Другою складовою системи є організація патрулювання лісових масивів. В лісгоспі для цього встановлено 6 спостережних веж, за кожною з них закріплено два спостерігача. Вони розміщені таким чином щоб перекривати всю територію підприємства, а також частину сусідніх лісгоспів.
Наявність зв’язку в лісгоспі – третя складова успіху у боротьбі з пожежами. Мобільний зв’язок у лісі може підвести (то покриття мережі відсутнє, то батерея розряжена), тому і використовують в ДП «Тетерівський лісгосп» радіостанції , як мобільні так і стаціонарні. Всі вони налаштовані на спільну радіохвилю, що дозволяє всім учасникам бути у курсі подій, а координатору гасіння пожежі оперативно давати вказівки, як групам так і окремим людям.
На підприємстві в наявності 61 рація на яку є відповідний дозвіл «Українського державного центру радіочастот».

Всі перераховані пункти об’єднуються у дієву систему, що працює вже десятки років та дає бажані результати.

Після виступу, Іван Миколайович запропонував продовжити семінар на території Поташнянського лісництва, де можна наглядно ознайомитися з наявною пожежною командою та технікою підприємства. Присутніх вразила кількість та різноманітність одиниць тракторів та автомобілів, серед яких УРАЛи з підвищеною прохідністю, трактор ЛХТ-55 для оборювання молодняків, ЗІЛи-131 підвищеної прохідності, трактор МТЗ-100 для оперативного виїзду для оборювання низових пожеж, пожежні модулі на базі автомобілів УАЗ та інші. Запрошені одразу зацікавилися комплектацією технічних засобів, їх ефективністю, продуктивністю та кількістю людей, що її обслуговує. Також, головні лісничі лісгоспів цікавилися в яку суму обходиться утримувати пожежну команду такого масштабу.

Поряд з лісництвом височіє 45-ти метрова пожежно-спостережна вежа, яка також викликала інтерес у інженерів ОЗЛ. Вона охоплює територію радіусом до 10 км, таким чином забезпечуючи патрулювання лісів лісництва.
Загалом, все пройшло цікаво та корисно як для гостей, які отримали безцінний досвід, так і для приймаючої сторони, якій було вказано на наявні незначні недоліки та запропоновано варіанти для прогресивного розвитку та руху вперед для максимального удосконалення.