Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Ми поступово переходимо на європейські принципи ведення лісового господарства, – Володимир Бондар

Опубліковано Державне агентство лісових ресурсів України 15 травня 2018 р.

Перебуваючи з робочим візитом на Сумщині, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар відвідав Шосткинський лісгосп.

Знайомство з роботою лісгоспу почалося з Воронізької мехлісодільниці, де зосереджені переробні потужності підприємства, розташований транспортний цех, розсадник для вирощування декоративних саджанців.

Володимир Бондар оглянув цех переробки, де встановлена сучасна лінія переробки польського виробництва.

Тільки за 4 місяці поточного року було перероблено 10,7 тис. куб. м деревини. Випуск товарної продукції склав 17 млн. 237 тис. грн., всього виготовлено пиломатеріалів – 4 тис. 553 куб. м, на експорт – 4 тис. 246 куб. м.

«Ми виробляємо пиломатеріал обрізний та заготовки для палет. також пиломатеріали для внутрішнього ринку», – відмітив директор ДП «Шосткинське лісове господарство» Микола Бут.

Частина пиломатеріалу відпускається в сирому вигляді, частина – загружається в сушильну камеру, висушується, упаковується.

Сушка, місткістю 75 куб. м, розташована недалеко від цеху переробки деревини, працює в автоматичному режимі, залежно від виду пиломатеріалів сама вибирає параметри сушки.

У цьому році Шосткинський лісгосп придбав ще одну сушильну камеру. Вже виконані підготовчі роботи для її установки, зокрема, залитий фундамент, через 10-14 днів можна буде розпочати монтажні роботи.

Нова сушильна камера по продуктивності аналогічна уже існуючій. Після вводу її в експлуатацію вихід готових пиломатеріалів буде збільшено вдвічі.

Також заступник Голови Держлісагентства відвідав котельню, де встановлено сучасний котел, який працює на тирсі та опалює адміністративну будівлю та всі виробничі приміщення, загальною площею 5 тис. кв. м.

Делегація також відвідала розсадник для вирощування декоративних саджанців, де налічується більше півсотні різновидів порід дерев та кущів, які використовуються в ландшафтному дизайні. Також у розсаднику великий вибіргрунтопокрівних рослин.

Окрім того, Володимир Бондар обговорив поточні питання з керівництвом області та підприємства.

«Мені дуже цікаво подивитись, як саме працюють підприємства лісової галузі Сумщини. Хочу відмітити достатньо високий рівень роботи лісгоспів і в плані переробки деревини, і у насіннєвій справі. Багато є цікавого, є чому повчитися, я думаю, ми будемо організовувати обмін досвідом між лісоводами різних регіонів», – відзначив Володимир Бондар.

Також заступник Голови Держлісагентства під креслив, що лісова галузь України поступово переходить на європейські принципи ведення лісового господарства, але разом з тим слід зазначити, що славні традиції вітчизняного лісового господарства необхідно зберігати та примножувати.

«Змін, у першу чергу, потребують принципи управління лісовою галуззю – ми повинні виходити на той рівень, який пропонують європейські держави. Також нові підходи необхідно впроваджувати у сфері  заготівлі деревини, бо так, як в нас це робиться сьогодні вже не влаштовує ні суспільство, ні лісівників. Ми більше схиляємось до поступових, вибіркових рубок, аніж до суцільних, працюємо над розвитком ринку деревини, плануємо поглибити переробку, щоб виготовляти конкурентний і якісний український продукт», – наголосив Володимир Бондар.

За інформацією прес-служби ДП «Шосткинське ЛГ»

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article;jsessionid=C99EF44B8734843CAC555050A44B39C4.app2?art_id=192538&cat_id=32888