Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

На черговому засіданні колегія Київського обласного та по м. Києві управління лісового та мисливського господарства були обговорені..

28 листопада поточного року на черговому засіданні колегія Київського обласного та по м. Києві управління лісового та мисливського господарства були обговорені питання доцільність створення і вирощування лісових культур садивним матеріалом із закритою кореневою системою та стану правової роботи в лісогосподарських підприємствах області.

 

На прикладі використання у лісокультурному виробництві технології вирощування сіянців дуба та сосни з закритою кореневою системою були розглянуті переваги та недоліки впровадження даного методу. В порівнянні з вирощуванням сіянців у відкритому ґрунті він поки що є більш фінансово затратним і трудомістким. Про це свідчить виробничий досвід.

 

З проведених досліджень, доцільним буде застосовувати в лісокультурному виробництві сіянців із закритою кореневою системою під час: створення лісових культур в жорстких лісорослинних умовах, на згарищах, техногенно-порушених землях, еродованих ґрунтах; для створення рекреаційних насаджень та мисливських угідь; проведення доповнення лісових культур; створення лісонасінневих плантацій та плантацій прискореного росту; для озеленення населених пунктів та інше.

Перспективи застосування зазначених технологій слід пов’язувати з прогнозованим скороченням робочої сили та потребою подальшої механізації лісокультурних робіт.

Колегією були заслухані підсумки правової роботи управління та державних лісогосподарських підприємств за 2014 рік. Наголошено на необхідності посилення контролю за правовим супроводженням справ в судах усіх інстанцій, роботу спрямувати на захист державних інтересів.

Особливого контролю потребують справи щодо розірвання не правочинних договорів на тимчасове користування лісовими ділянками. На сьогоднішній день таких справ достатньо багато по Київській області і розгляд їх судами, завдяки принциповій позиції державних лісогосподарських підприємств, в переважній кількості випадків є на користь держави. Особливу увагу при цьому потрібно сконцентрувати на своєчасній та належній розробці планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування та іншої технічної документації і, перш за все, значно посилити роботу по виготовленню державних актів на право постійного користування землею. Саме в цьому полягає правова запорука щодо дотримання державних інтересів та протидії незаконним зазіханням на лісові землі.

Відповідний наголос колегією було зроблено на потребі посилення співпрацю з Державною виконавчою службою, неухильного дотримання принципу погодження розпорядчих документів з юридичними службами підприємств, належного юридичного забезпечення виробництва та договірних відносин.

При розгляді поточних питань певну стурбованість учасників колегії викликав новий наказ Міністерство інфраструктури України «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства транспорту України» за яким маса лісоматеріалів і дров визначається відправником зважуванням. До цього часу маса залізничних лісових вантажів визначалася умовно з застосуванням відповідних коефіцієнтів та системи розрахунків. Запровадження Укрзалізницею обов’язкового зважування лісових вантажів потребує закупівлі спеціальних залізничних ваг, негативно вплине на собівартість деревини, викличе можливі простої транспортних засобів.

Учасниками колегії визнана необхідність коригування цієї вимоги і зокрема щодо запровадження правила коли за домовленістю відправника, залізниці та одержувача вантажу можуть бути встановлені інші способи визначення маси відвантаженої деревини в тому числі і розрахунковим способом.

Прес-служба КОУЛМГ