Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

НАКАЗ Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства від 17.11.2016 №87 “Про запобігання незаконній заготівлі та реалізації новорічних ялинок у передноворічний період 2017року”

На виконання наказу Держлісагентства України від 15.11.2016 року № 404 “Про заходи щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування в новорічний період 2017 року”, розпорядження Київської обласної державної адміністрації від 19.11.2012 № 497 “Про заходи щодо охорони хвойних лісів від незаконних рубок у передноворічний період”, керуючись статтями 19, 28-1, 91, 105 Лісового кодексу України, статтями 13. 21 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, статтею 2 Закону України “Про Національну поліцію”, з метою запобігання незаконній заготівлі та реалізації новорічних ялинок у передноворічний період 2017 року,kyivlis.gov.ua Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, з метою висвітлення роботи та оприлюднення  заходів, що проводять  підпорядковані лісогосподарськи підприемства Київщини, доводить до відома громадськості наказ   Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства від 17.11.2016 року №87 ” Про запобігання незаконній заготівлі та реалізації новорічних ялинок у передноворічний період 2017року”
Кожен громадянин перед новорічними святами зможе особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізаці, контактами осіб, що відповідають за реалізаціюїцінами на новорічні ялинки на нашому сайті.
Громадяни зможуть купувати ялинки напряму в державних лісгоспах.

       Також можна буде перевірити законність походження ялинки он-лайн. Самоклейні етикетки, які є обов’язковим атрибутом кожної легальної ялинки, містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини.
Новорічні ялинки залежно від їх походження можна умовно поділити на законно і незаконно добуті. У першому випадку хвойні дерева спеціально вирощуються протягом 4-7 років лісогосподарськими підприємствами на ділянках лісового фонду (плантаціях) або заготовлюються під час заходів догляду за лісом. Незаконно добутими вважаються деревця, які були самовільно зрубані приватними особами на території лісового фонду без спеціального дозволу, тобто, є вкраденими у лісгоспів.
Перевірка законності походження ялинки відбуватиметься шляхом введення номеру із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на сайті www.ukrforest.com У випадку, якщо інформація на сайті відсутня – це може свідчити, про сумнівне походження ялинки. При цьому слід зауважити, що самоклейні етикетки виготовляються зі спеціального паперу, що унеможливлює їх повторне використання, так як вони повністю руйнуються при спробі їх розклеювання.
Відсутність самоклейної етикетки на деревці означає, що воно добуте незаконно. Отже, під час купівлі “легальних” дерев радимо уважно їх оглядати, а якщо у Вас виникли сумніви, відмовитись від їх придбання. 
За вчинення самовільних рубок накладається адміністративний штраф “…Незаконна порубка і пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян…” ст. 65 КУпАП). zakon.rada.gov.ua
Також правопорушник зобов’язаний відшкодувати заподіяну лісу шкоду, що залежить від товщини стовбура нелегально зрубаного дерева. Якщо вчинена рубка декількох новорічних дерев, а розмір завданої лісу шкоди визнаний істотним, правопорушник  може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 246 Кримінального кодексу України.