Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Пожежонебезпечний період у лісі. Що треба знати громадянам

Пожежонебезпечний період зазвичай розпочинається водночас із сезонним потеплінням, коли температура повітря сягає найвищої позначки.

Необхідно також пам’ятати, що пожежна загроза нині не менша і для прилеглих територій, адже зазвичай сільськогосподарські угіддя межують із житловими будинками, лісосмугами, лісами або навіть із об’єктами природно-заповідного фонду. За лічені години вогонь знищує лісові масиви, що вирощувалися десятками років. Гинуть дикі звірі та птахи.

Аби попередити стихію вогню в природних екосистемах, у тому числі в лісових масивах, сільськогосподарських угіддях, на торфовищах, населення повинно дотримуватися відповідних правил поведінки. Зокрема, протягом пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям та громадянам забороняється:

– розводити багаття в лісі;

– заїжджати на територію лісового фонду в небезпечні ділянки –  в хвойні насадження транспортним засобам і механізмам;

– відвідувати населенню хвойні насадження при підвищеному класі пожежної небезпеки;

– палити, кидати в лісі сірники, недопалки;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу й сільсгоспугідь;

– звалювати та спалювати в лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

На території лісового фонду ДП «Димерське лісове господарство» ведеться контроль за в’їздом автотранспорту в лісові масиви в пожежонебезпечний період, проводяться рейди по виявлення та затримання підозрілих осіб, які грубо порушують правила пожежної безпеки в лісах або здійснили навмисні підпали.

Водночас нагадуємо, що згідно зі ст.77 КупАП, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах України передбачена адміністративна відповідальність.

З метою запобігання розпалювання вогнищ у лісі та створення умов для відпочинку на територіях лісового фонду лісгоспу обладнано спеціальні рекреаційно-оздоровчі пункти. Тут влаштовано місця для стоянки автотранспорту, для приготування їжі, спортивно-оздоровчого дозвілля. У зонах відпочинку є інформаційні щити, де розповідається про ліс та  правила поведінки в ньому.

Звертаємося з проханням до кожного, хто відпочиває у лісі бережно ставитись до лісових багатств нашого краю та суворо дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах.

https://dymerlg.com.ua/no_cache/pres-sluzhba/novina/article/pozhezhonebezpechnii-period-u-lisi-shcho-treba-znati-gromadjanam.html