Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Проблеми природно-заповідного фонду законодавці, екологи, лісівники розглядали спільно

У залі засідань Верховної Ради України відбувся круглий стіл щодо проблем розвитку природно-заповідного фонду України. Участь в якому взяли народні депутати, представники профільних міністерств, відомств, а також активісти громадських організацій природоохоронного спрямування.

До активного діалогу з експертами-екологами долучилися також представники лісової галузі. Зокрема, радник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань ведення лісового господарства Олександр Григорович, заступник Голови Держлісагентства Віталій Атаманчук та начальник Управління лісового господарства Володимир Романовський.

До необхідності збереження і розвитку природно-заповідного фонду держави, у тому числі розширення мережі та територій національних природних парків у даний час спостерігається підвищена зацікавленість, як зі сторони екологів, так і лісівників.

Тому не дивно, що в рамках обговорення сторони шукали імпульс щодо формування нових та прозорих шляхів створення національних природних парків, їх збереження, а також розвитку існуючих.
На розгляд повістки денної організаторами заходу було винесено низку питань в напрямку діючого лісового та природоохоронного законодавства.

Зокрема, особливу увагу присутніх було зосереджено на забороні рубок у природних заповідниках.
«Проблем із надмірними рубками на територіях природно-заповідного фонду взагалі не існує. Весь комплекс лісогосподарських заходів при яких заготовляється деревина здійснюють лісівники для приведення лісів до належного санітарного стану, ліквідації наслідків надзвичайних явищ: пожеж, буреломів, сніголамів, тощо», – зауважив Володимир Романовський.

Ідея абсолютної заповідності, до якої неодноразово закликали громадські активісти вимагає довготривалого наукового обґрунтування та досліджень.

Натомість, радник Міністра АПК Олександр Григорович зазначив, що найближчим часом буде напрацьована стратегія реформування лісового господарства, в якій буде взято до уваги і проблемне питання розвитку природно-заповідної справи. І до слова додав: «Нормативно-правова база потребує удосконалення. При напрацюванні відповідних пропозицій Держлісагентство долучиться до зміни лісового та природоохоронного законодавства».

Також присутні обговорили доцільність створення національних природних парків «Нижньодніпровський» та «Дніпровсько-Тетерівський».

Розуміючи важливість розширення екологічної мережі, ініціативу створення даних об’єктів підтримано усіма учасниками заходу.

«Держлісагентство підтримує пропозицію щодо створення цих об’єктів. Разом з тим при остаточному узгодженні територій, які увійдуть до складу національно природного парку «Нижньодніпровський», необхідно врахувати побажання постійних землекористувачів та інших зацікавлених сторін», – резюмував Віталій Атаманчук.

Прес-служба Держлісагентства