Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Садити ліс – з “Мечами”

Відомо, що ліс – це легені нашої планети, а тому він потребує постійного догляду та оновлення. Цією благородною справою займаються й працівники ДП «Ржищівський військовий лісгосп», що знаходиться неподалік с. Сошників Бориспільського району. Нині тут проходить цьогорічне садіння та доповнення лісу. У розпорядженні працівників Ржищівського лісового господарства 14 тисяч гектарів, у планах – засадити молодими соснами та дубами 58 гектарів.

Директор «Ржищівського військового лісгоспу» Юрій Бруцький працює у лісогосподарській галузі понад 20 років, але має досить сучасний погляд на лісницьку справу. Цьогорічне нововведення – меч для садіння саджанців на зміну старих мечів Колесова, що були розроблені ще у ХІХ столітті. З цим унікальним пристроєм Юрія Вікторовича познайомили шведські колеги. За тамтешнім зразком українські спеціалісти зробили й власні екземпляри. Перша спроба нових мечів – експериментальна. Але Ю. Бруцький впевнений, що експеримент обов’язково вдасться, і в найближчому майбутньому аналоги шведських мечів стануть основним знаряддям лісівників.

ЮРІЙ БРУЦЬКИЙ ПРО ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ НОВОГО МЕЧА:

— У країнах Заходу цей метод використовують уже багато років. А в нас зустріти «новинку» досить складно. Насправді, садити дерева набагато складніше, аніж здається на перший погляд. Головне – зберегти кореневу систему в цілісності, що вдається не завжди. Шведський метод передбачає садіння лісових культур із закритою кореневою системою, тобто саджанець пророщується в спеціальній поліетиленовій ємності, в ній і висаджується в землю. Це дає змогу уникати пошкоджень коренів. Також відпала потреба додавати глину та добрива під час садіння – в ємності увесь комплекс поживних речовин уже є. Окрім цього, зникли обмеження за термінами висаджування: раніше можна було садити, як тільки сходив сніг і до першої спеки, коли волога із землі випаровується. Тепер садити лісові культури можна навіть улітку. Ще однією перевагою шведського методу є те, що коренева система вже сформована і достатньо розвинута. Коли капсула потрапляє в землю, саджанець одразу починає рости. Це збільшує прижив люваність дерев: замість шести тисяч саджанців на гектар достатньо двох тисяч. І приживлюваність зросте до 98%. Як на мене, новий метод досить перспективний і в майбутньому може стати в нагоді й іншим лісовим господарствам.

1000 САДЖАНЦІВ – ЗА ПІВГОДИНИ:

Озброївшись новими мечами, працівники Ржищівського лісгоспу вирушили засаджувати ділянку 0,9 га. Вже за півгодини 1000 молодих рослин було висаджено на визначеній території. Сергій Хруль — лісник у третьому поколінні, працює інженером охорони і захисту лісу Ржищівського військового лісгоспу. Після першої спроби нового меча ділиться враженнями:

— Часто багато молодих рослин не приживається. На це впливає чи$

мало чинників: дикі тварини, шкідники, несприятливі погодні умови, неправильне розташування кореневої системи під час садіння тощо. Тому ми досаджуємо лісові культури. Це затратний процес, як фізично, так і за часом. Меч Колесова досить важкий, працювати доводиться по двоє. Кожен саджанець потребує декількох силових дій. Новий метод дає змогу значно пришвидшити процес садіння дерев: він легкий, простий у використанні й справитися можна навіть поодинці. В яке положення не кинеш саджанець все одно ростиме, адже коренева система не пошкоджується. Експериментальне садіння лісових культур завершилося. Залишається чекати на результати, які будуть помітними вже восени.

Адміністрація ДП «Ржищівський військовий лісгосп»