Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

У ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп” створено нове лісництво – Помоклівське

У лісгоспі створено нове лісництво – Помоклівське

Щороку в третю неділю вересня в нашій країні відзначається День працівника лісу – професійне свято працівників лісового господарства та деревообробної промисловості України. Державне підприємство «Переяслав-Хмельницький лісгосп» розташоване на території чотирьох районів: Баришівського, Згурівського, Яготинського та Переяслав-Хмельницького. Основними напрямками діяльності є: ведення лісового господарства, відтворення та збереження, охорона та захист лісів, ведення лісонасінневої справи, заготівля лісосировинних ресурсів та виготовлення продукції з них. Із якими здобутками зустрічають своє професійне свято розповів нашому кореспонденту головний лісничий Володимир Павлик (58 років):

– Загальна площа лісових масивів складає 16178 гектарів. До квітня цього року у нас було чотири лісництва: Березанське, Студениківське, Переяславське та Стовп’язьке. Переймаючи передовий європейський досвід, керівництво лісгоспу вирішило збільшити число лісництв. Для прикладу, в Польщі за одним лісництвом закріплена територія не повинна перевищувати 1000 гектарів. Чим менша територія, тим більший порядок на ній. Тож цього року ми розділили найбільше Студениківське лісництво,

За спекотної погоди у дендропарку облаштований автоматичний полив

яке займало площу 6652 гектари, на два, створивши додатково Помоклівське господарство. І відвели до його підпорядкування 3300 гектарів лісу.

– Які роботи, окрім заготівлі деревини, проводить лісництво?

– У народі побутує думка, що лісники лише займаються заготівкою деревини. Але, якби ми лише вирубували і не поновляли насадження, то на Переяславщині уже давно була б пустка. Лише цього року працівниками нашого господарства було висаджено 1 мільйон 75 тисяч однорічних саджанців. Причому всі саджанці вирощені у наших розплідниках. Цей процес доволі тривалий. У лісгоспі на території Студениківського лісництва є спеціалізована сушарка. Звідси насіння відправляємо на три розплідники Стовп’язьке, Березанське та Студениківське. Там вирощуються однорічні саджанці, які потім висаджуємо на всій території лісництва. Окрім нових посадок, ми захищаємо ліс від шкідників, як комах, так і людей.

Володимир Павлик та лісничий Микола Мазура оглядають саморобний причіп для гасіння вогню

– Людей?

– Так, саме людей! Із закриттям полігону сміття у Великій Каратулі засміченість лісу значно зросла. Незважаючи на те, що щороку навесні працівники господарства проводять прибирання доволі великої території, люди продовжують вивозити сміття із власних садиб у ліс, перетворюючи його на великий смітник. Я вважаю, що із таким неподобством потрібно боротись не лише працівникам лісгоспу. На захист лісу мають стати всі небайдужі громадяни. Але сміття – це не єдина проблема, із якою ми стикаємось у повсякденному житті. Найбільшої шкоди лісу завдають лісові пожежі. Викинутий недопалок цигарки чи не погашене багаття після відпочинку, випалювання стерні на полях поблизу лісу призводять до загорання значних лісових масивів.

– Боротьба із вогнем також входить у ваші обов’язки?

– Так. Для цього у лісгоспі є власні пожежні автомобілі. Два знаходяться у Переяславі, один у Березані. Додатково у кожному лісництві самотужки зроблено саморобні агрегати для гасіння пожеж. Для цього на одноосних причепах встановили ємності із водою та мотопомпи. В разі загорання вони першими прибувають до місця і розпочинають гасіння вогню до приїзду пожежних автомобілів. У нас також обладнані два оглядові майданчики із відеоспостереженням за лісом. Один знаходиться у Переяславі, інший у Березанському лісництві. А у пожежонебезпечний період організовуємо додаткові чергування по нагляду за лісом.

– Кілька років тому за ініціативи вашого директора Валентина Рудницького у Студениківському лісництві було

Загальний вид дендропарку

створено парк-дендрарій. Яка нині його доля?

– Площа дендрарію становить півгектара, тут висаджено близько 3,5 тис. дерев та кущів. Серед них такі екзоти для Переяславщини, як магнолія Лембера, карагана плакуча, сакура, дельція, спірея Ван-Гута та багато інших. Також створена велика квіткова клумба. Всі висаджені рослини чудово прижились. Я думаю, що за кілька років тут уже можна буде відпочивати в затінку екзотичних дерев.

Розповідаючи про ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп», Володимир Омелянович зазначив, що цього року до свого професійного свята премії отримають не лише працівники лісгоспу, а і його пенсіонери. Також зазначив, що до професійного свята почесною грамотою Державного агентства лісових ресурсів України нагороджено водія лісовозу Григорія Марченка, а подякою – майстера цеху Віктора Зозулю. Грамотою обласного управління лісового та мисливського господарства нагороджено стропальника Євгенія Пітеля, а подякою – майстера новоутвореного Помоклівського лісництва Романа Фесенка.

– Також від імені керівництва лісгоспу вітаю всіх працівників лісового господарства із професійним святом та бажаю їм усіх гараздів у житті, – додав Володимир Павлик.

Володимир Набок