Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

«Забезпечити дбайливе лісокористування та ресурсно-бережливе господарювання»

Під таким гаслом відбулося 30 травня засідання колегії в Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства.

В роботі колегії взяли участь: радник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Васьків Т.Я.; представники ДП «Укрлісконсалтінг» – перший заступник генерального директора Костанець А.І. та заступник генерального директора з виробництва – Сотник Ю.П.; директор державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист» Солоха С.М.

У вступному слові начальник управління Цибулько В.А. поінформував присутніх про результати колегії Держлісагентства України, що відбулася напередодні, зробив наголос на актуальних завданнях та дорученнях, поставлених керівництвом лісової галузі.

На колегії управління було розглянуте питання стосовно санітарного стану лісів та заходів боротьби з шкідниками та хворобами лісу.

В доповіді директора Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист» Солохи С.М. відзначалося, що загальний лісопатологічний стан в насадженнях Київської області у 2013 році залишався напруженим і нестабільним, про що свідчить аналіз лісопатологічних матеріалів, отриманих в результаті обстежень. У зв’язку із складними екологічними та кліматичними умовами продовжуються процеси деградації лісових насаджень. Основною причиною їх послаблення стали стихійні явища і перш за все сніголами та вітровали. Зростання активності осередків первинних шкідників лісу у 2013 році не зафіксовано. Площі осередків звичайного соснового пильщика значно зменшилися, чисельність шкідника перебуває в межах природного фону. Проведені відповідні заходи щодо оздоровлення, захисту лісів та невиснажливого лісокористування.

Валерій Адольфович акцентував увагу на необхідності постійного контролю за санітарним і лісопатологічним станом насаджень, терміновому здійсненню комплексу санітарно-оздоровчих заходів у пошкоджених вітровалами і буреломами лісах з метою недопущення втрати технічних якостей деревини та збитків.

Про підсумки весняної лісокультурної кампанії 2014 року інформував начальник відділу лісового господарства управління Витвицький І. Д.

Весняні лісокультурні роботи в області проведені на площі 2277 га, в стислі терміни та при високій якості робіт. Цьому сприяли детальні плани-графіки, які були розроблені в кожному підприємстві та лісництві, повна забезпеченість власним садивним матеріалом, інструментами, лісокультурним інвентарем.
Створено 10,0 га плантацій швидкоростучих лісових порід та 20,0 га плантацій новорічних ялин, проведено висівання лісового насіння в розсадниках, теплицях та парниках на площі – 20,996 га. Для отримання якісного декоративного садивного матеріалу та забезпечення ним населення підготовлено до формування 48.5 тис. шт. декоративних та лісових порід.

Начальник управління звернув увагу керівників лісогосподарських підприємств на забезпеченні своєчасного та якісного догляду за лісовими культурами протягом вегетаційного періоду, на досягнені максимальних обсягів підготовки ґрунту до осінньої посадки та виконанні цільової програми «Діброва», і перш за все, в напрямках збирання селекційного насіння та вирощування садивного матеріалу.

Про підсумки роботи підприємств області в осінньо-зимовий період 2013-2014 років та завдання щодо забезпечення стабільної їх роботи у наступному осінньо-зимовому періоді доповів заступник начальника відділу технічної політики та охорони праці управління’Зборомирський О.О.

Відзначено, що в минулому періоді лісгоспами області зменшено споживання бензину на 48,4 тонни та природного газу на 26 тис. кбм. Для забезпечення теплом виробничих і адміністративних приміщень підприємствами використовуються 124 котлів на твердому паливі (85%) та 21 – на природному газі. Встановлено 3 нових котли на дровах, утеплено будівель на площі 874 кв. м., проведені необхідні роботи з підготовки систем постачання до осінньо-зимового періоду.

Колегією прийняті рішення спрямовані на забезпечення ресурсно-бережливого господарювання, застосування жорсткого режиму економії, виконання заходів галузевої програми «Підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів підприємствами, установами та закладами Держлісагентства на 2010-2015 рр.».

Про стан роботи по оптимізації та адаптації до виробничих потреб системи електронного обліку деревини учасників колегії поінформував заступник Генерального директора ДП «Укрлісконсалтінг» Сотник Ю. П.
Відбулася жвава дискусія. Лунали інколи полярні думки та пропозиції, більшість з яких стосувалися оптимізації витрат, встановлення партнерських відносин, необхідності вивчення умов та процесів електронного обліку безпосередньо на робочих місцях, автоматизації сертифікації деревинної продукції.
Усі слушні пропозиції були занесені до протоколу колегії, при цьому прийнято до уваги, що за наказом Голови Держлісагентства України створена робоча група по удосконаленню електронного обліку, яка в серпні місяці поточного року має надати висновки та конкретні заходи по роботі системи електронного обліку деревини.

До складу робочої групи залучені і фахівці Київщини.

Прес-служба КОУЛМГ