Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Заступник Голови Держлісагентства та керівник Лісової служби Словенії обговорили вплив змін клімату на лісове господарство

IMG-20180529-WA0003

Делегація українських лісівників під керівництвом заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимира Бондаря перебуває у Республіці Словенія з метою обміну досвідом та налагодження співпраці.

Зокрема, сьогодні заступник Голови Держлісагентства України Володимир Бондар та керівник Лісової служби Словенії Дамян Оражем обговорили вплив змін клімату на лісове господарство.

Вони оглянули лісові ділянки, які через зміну клімату за останні 5 років почали страждати від сніголамів, нашестя короїда та вітровалів.

Як зазначив Дамян Оражем, ділянка лісу після вітровалу мала бути розроблена до травня, однак, внаслідок довгої зими, вони не встигли це зробити і тепер є підвищена небезпека ураження короїдами.

«Дозвіл на проведення санітарних рубок надає Лісова служба. Якщо дерева більше 10 см діаметром відмітку дерев здійснює Лісова служба і в державних, і в приватних лісах», – зазначив він.

Окрім того, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар разом з делегацією ознайомився з досвідом лісовідновлення та заготівлі деревини у Словенії.

За словами словенських лісівників, 97% лісовідновлення це природне поновлення. При заготівлі деревини застосовують поступові та вибіркові рубки. Породний склад природного поновлення регулюється параметрами рубок – менше освітлення території – буде більше відновлюватись ялина та ялиця, більше освітлення – буде більше бука. Крім того, у подальшому лісівники можуть регулювати склад рубками догляду.

«Для України дуже цікавий досвід Словенії у веденні лісового господарства. У нас є спільні проблеми, такі як поширення шкідників, що призводить до всихання. У Словенії досить швидко лісівники приймають рішення щодо санітарних рубок, тому масового всихання дерев вони не допускають. Також у Словенії дуже високий відсоток природного поновлення, а це значить, що ліси стійкіші до різних шкідників та хвороб. Вони використовують вибіркові та поступові методи заготівлі деревини. Це гарний досвід для України, адже ми також активно переходимо на такі методи», – зазначив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Новини за темою:

Лісівники вживають всіх заходів для боротьби з масовим всиханням лісу, – Володимир Бондар (ФОТО + ВІДЕО)

Володимир Бондар про перехід від суцільних до поступових і вибіркових систем рубок

Володимир Бондар та Дамян Оражем обговорили питання подальшого співробітництва у рамках Меморандуму про співпрацю у галузі лісового господарства

За інформацією http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article;jsessionid=361F77C34ED82EC560A751CED21D697B.app1?art_id=192799&cat_id=32888